Název:
Hodnocení cross-flow filtračních modulů ve vinařských technologiích
Autoři:
Dubina, Martin Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce na téma Hodnocení cross-flow filtračních modulů ve vinařských technologií, popisuje porovnání dvou různých výrobců tangenciální filtračních zařízení. Porovnání spočívá v senzorickém hodnocení vín před a po filtraci. Součástí porovnání je také mikrobiální stabilita filtrovaných vín. Tato mikrobiální stabilita byla prováděna v laboratorních podmínkách metodou přelivu vzorku živnou půdou (agarem). Filtrované vzorky nevykazovali žádných pozitivních výsledků. Účinnost obou filtračních zařízení, které byly v této práci porovnávány, se pohybuje nad hranicí 99%. V literární části se práce zabývá problematikou filtrace vína a zařízeními, které filtraci provádějí. Práce je doplněná o tabulkový přehled v nákladovosti filtrovaného vína v objemu na 1 litr. V závěru práce je provedeno doporučení pro nákup cross-flow filtrů.Thesis on Evaluation cross-flow filtration modules in winemaking technology, describes a comparison of two different producers tangential filtration equipment. Comparison based on sensory evaluation of wine before and after filtration. Part of the comparison is also microbial stability of filtered wine. The microbial stability was carried out in the laboratory using a sample overflow nutrient medium (agar). Filtered samples did not show any positive results. The efficacy of the two filtration devices which have been compared in this work, is above the level of 99%. In the literary part of the work deals with the filtration of wine and devices that carry filtration. The work is supplemented by a tabular overview of the cost of filtered wine in volume to 1 liter. The conclusion made recommendations for the purchase of cross-flow filters.
Klíčová slova:
cross-flow; filtrace vína; mikrobiální stabilita; tangenciální filtrace; vinařství