Original title:
Zrání destilátů v dřevěných sudech
Authors:
Navrátil, Radek Document type: Master’s theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V diplomové práci je hodnoceno zrání destilátů v dřevěných sudech a jejich opotřebením po druhém naplnění destilátem. Práce navazuji na experiment z bakalářské práce. Literární část je zaměřena na pochody a změny destilátů při stáření, vlivy ovlivňující zrání a popis destilátů běžně zrajících v sudech Praktická část obsahuje výzkum extrakce antioxidantů ze tří různých soudků o objemu 5 litrů vyrobených ze dřeva akátu, dubu a třešně. Pro pokus byly použity identické soudky jako v bakalářské práci. Na základě naměřených hodnot antioxidační kapacity je srovná-no 1. a 2. naplnění soudků destilátem.The diploma thesis is focused on the maturation of distillates in wooden barrels and their wear after the second filling. I follow up on my bachelor's thesis. In the literary part, I focus on processes and changes of distillates during ageing, influences affecting ageing and distillates. The practical part is about an investigation of the extraction of antioxidants from three different barrels with a volume of 5 litres made of acacia, oak and cherry wood. For the experiment, I used identical barrels as in my bachelor's thesis. Based on the measured values of the antioxidant capacity, I compare the 1st and 2nd filling of barrels.
Keywords:
alcoholic spirits; antioxidant; destiláty; dřevěný sud; spirit ageing; wooden cask; zrání alkoholu