Original title:
Porovnání kvality hroznů a vína z ruční a mechanizované sklizně u odrůdy Sauvignon blanc
Authors:
Žáková, Iveta Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Mechanizovaná sklizeň patří dnes k nejrozšířenějším mechanizovaným operacím ve vinici. V rámci zahraničního výzkumu bylo dokázáno, že mechanizace neovlivňuje sklizeň hroznů, a v některých případech má dokonce vliv i na její zlepšení. V rámci této diplomové práce byl v roce 2015 proveden pokus u odrůdy Sauvignon blanc. Analýzou rozptylu při hladině významnosti P < 0,05 byl prokázán statisticky významný vliv sklizně na celkový obsah kyselin u hroznů, parametry vína rozdíl neukázaly. Senzoricky byla vína z hroznů z mechanizované sklizně hodnocena jako více ovocná.Machine harvesting is the most widely expanded vineyard mechanization practices today. Foreign research into the effects of mechanization demonstrated that the grape quality was unaffected, in some cases, improved with the introduction of machine harvesting. In 2015 within the framework of this diploma work the experiment was performed by Sauvignon blanc. All data were subjected to Analysis of variance at P < 0,05. Although statistical differences were found in the grapes by total acidity and type of harvesting, statistical differences were not found in wine. Wine produced from machine grape harvesting were more fruity in sensory analysis.
Keywords:
analýza rozptylu; kvalita hroznů a vína; mechanizovaná sklizeň; Sauvignon blanc; sklízeče