Název:
Food Waste: Potraviny z odpadu nebo odpad z potravin?
Autoři:
Šebíková, Michaela Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této práce je seznámit čtenáře s problematikou plýtvání potravin obecně a dále zjistit, jaký postoj k potravinám zaujímají Američané. Otázkou je, zda svým přístupem k jídlu přispívají k rozšíření problémů s potravinovým odpadem. Práce je rozdělena na teoretickou a analytickou část. Teoretická část vysvětluje obecně pojmy týkající se problematiky, popisuje situaci ve světě. Také jsou v ní zmíněny příčiny a dopady plýtvání s potravinami. Dále jsou zde uvedena východiska a návrhy k možnému snížení množství potravinového odpadu. Analytická část obsahuje výsledky dotazníkového šetření, které bylo realizováno mezi americkými občany, kteří se nacházeli v Ocean City. Cílem výzkumu bylo zjistit, jaký postoj respondenti zaujímají k této problematice. Analytická část také obsahuje výsledky analýzy závislosti slovních znaků. Dotazníkové šetření potvrdilo, že nezájem představuje jeden z hlavních hnacích motorů produkce potravinového odpadu. Dále bylo odhaleno, že věk silně souvisí s frekvencí vyhazování jídla a naopak, že vzdělání nemá na tvorbu potravinového odpadu žádný vliv.The aim of this bachelor thesis is to get the reader to understand the broader meaning behind food waste. Furthermore, its aim to explore what stance do citizens of the United States have when it comes to food and if this stance somehow contributes to the entire problem of food waste production. This thesis is divided into two parts, theoretical and analytical. The theoretical part explains what food waste is in general sense. It also describes the current situation in the world, mentions possible causes and effects of food waste production, and tries to provide a reliable possibilities to reduce it. The analytical part contains results of questionnaire survey, which was conducted among US citizens in Ocean City. The aim of this survey was to find out their attitude to this issue of food waste production. The data was analysed searching for dependencies between verbal signs. The survey confirmed that disinterest is one of the main factors contributing to the food waste production. It is also showed that age is strongly linked with food waste and that the level of education has no effect on whether people care or not about it.
Klíčová slova:
causes; food waste; plýtvání; potravinový odpad; příčiny; USA; waste