Original title:
Techologie výroby syrovátkových sýrů
Authors:
Škopíková, Miroslava Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce na téma Technologie výroby syrovátkových sýrů, se zabývá syrovátkou jako vedlejším produktem, která vzniká při výrobě sýrů a tvarohů. Široce se uplatňuje jak v potravinářství, tak i v jiných průmyslových oblastech. Náplní práce je základní chemické složení syrovátky, získávání syrovátky, základní technologické operace při úpravě syrovátky a vzniklé produkty, stručný výčet využití syrovátky a nakonec jsou zde vyjmenovány nejznámější sýry ze syrovátky a stručný popis jejich výroby.This thesis on production technology of whey cheeses, deals with whey as a by-product that results in the production of cheese and curd. Widely applies in both the food production and the other industries. Content of this work is basic chemical composition of whey, whey production, basic technological operations in the modification of whey and the incurred products, a brief list of the use of whey and finally there are listed the most famous whey cheeses and a brief description of their production.
Keywords:
syrovárka; syrovátkové sýry; technologie; výroba; zpracování