Original title:
Právní požadavky na označování potravin
Authors:
Urbášek, Martin Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce na téma: Právní požadavky na označování potravin, byla vypracována v letech 2014 -- 2015 na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Tato práce je rozdělena do dvou hlavních částí -- literární a praktickou. Teoretická část je rozdělena do 6 kapitol, které se zabývají vymezením základních pojmů v označování potravin. Mezi tyto pojmy patří například definice potraviny, zdravotně nezávadné potraviny nebo vymezení pojmů Biopotravina nebo Geneticky modifikované organismy. Další kapitola se zabývá základními požadavky na označování potravin a popisuje všeobecně platné zásady pro označování potravin, význam a funkci balení potravin, povinné údaje a význam jednotlivých údajů na obalech. Následující kapitola popisuje zvláštní požadavky na označování specifických typů potravin, jako je čerstvé ovoce a zelenina a zpracované produkty z nich (marmelády, džemy, kečupy, nealkoholické nápoje, pivo, víno a lihoviny). Poslední kapitola této části pojednává o proběhlých změnách v legislativě označování potravin na české i evropské úrovni a poskytuje náhled na srovnání etiket výrobků podle starých i nových právních požadavků. Praktická část je zaměřena na průzkum u veřejnosti o požadavcích spotřebitelů na označování potravin. Je zpracována formou dotazníku, který obsahuje 21 otázek, které jsou následně vyhodnoceny formou popisků, tabulek a grafů. Výsledky tohoto výzkumu jsou rozebrány v diskuzi.Bachelor's thesis on the topic: Legal requirements for food labelling was written from 2014 -- 2015 at the Department of Post-Harvest Technology of Horticultural Products, Faculty of Horticulture, Mendel University in Brno.This thesis is dividend into two main parts -- literary and practical. The literary part is dividend into 6 chapters, which focus on defining the basic concepts in food labelling. These concepts include for example definition of food, healthy food or terms like "Bio" or "GMO". Next chapter includes basic requirements for food labelling and descri-bes general valid standards of food labelling, meaning and function of food packages, compul-sory informations on packages and the meaning of these informations. Following chapter co-vers special requirements for labelling specific types of food, such as fresh fruit and vegetables and processed products of those (marmalade, jam, ketchup, non-alcoholic beverages, beer, wi-ne and spirits). Last chapter of this part covers the recent changes in legal requirements for food labelling on Czech and European standards and shows the comparison of food labels ac-cording to the old and the new law requirements. The practical part of this thesis is focused on a survey among the public on the require-ments of consumers on food labelling. It is processed by a questionnaire that contains 21 ques-tions, which are then evaluated through captions, tables and graphs. Results of this research are discussed in the debate.
Keywords:
etikety potravin; obaly potravin; označování potravin; potravinářská legislativa