Original title:
Mikrobiální kontaminace snídaňových cereálních výrobků
Authors:
Kořínková, Kateřina Document type: Master’s theses
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá mikrobiální kontaminací snídaňových cereálií. Literární rešerše se zaměřuje na definici, rozdělení a složení těchto výrobků. V další části je upřena pozornost na možnou mikrobiální kontaminaci a její rizika. Od té je odvozena experimentální část práce, kde byly vybrány vzorky reprezentující jednotlivé skupiny snídaňových cereálií. U těchto vzorků byly stanoveny významné skupiny mikroorganismů pomocí plotnové metody. Výrobky byly rozděleny podle přidaného cukru a porovnány mezi sebou. Výsledky byly zpracovány pomocí tabulek a grafů.This thesis deals with microbial contamination of breakfast cereals. Literature review focuses on definition, partition and structure of these products. In the next part, the focus lays on possible microbial contamination and its risks. The experimental part of thesis, where samples that represent groups of breakfast cereals were selected, is derived from that part. Significant groups of microorganisms were specified at these samples using plate method. The products were sorted by added sugar and compared. The results were processed using tables and graphs.
Keywords:
breakfast cereals; cereals; microorganism; mikroorganismus; molds; mycotoxins; mykotoxiny; obiloviny; plísně; snídaňové cereálie