Název:
Vady sýrů
Autoři:
Tobolková, Klára Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem bakalářské práce bylo zpracovat literární přehled týkající se problematiky technologických a mikrobiálních vad sýrů. Jsou zde popsány požadavky na mléko pro výrobu sýrů, mlékárenské ošetření a dále rozdělení jednotlivých vad při výrobě. Vady sýrů lze rozdělit na vnější a vnitřní. Projevují se změnou chuti, vůně, barvy, ale i změnou tvaru, povrchu, struktury a konzistence. Mikrobiologické vady způsobují kvasinky, plísně a bakterie. Nejčastěji vady sýrů vznikají při nevhodné jakosti zpracovávaného mléka, nedodržení technologického postupu, při nevhodném skladování a distribuci hotového produktu.The aim of this bachelor thesis was to develop a literature search of the technology and microbial cheese defects. There are described the requirements for milk cheese production, dairy procedures and distribution of the individual defects in manufacture. Cheese defects can be divided into external and internal. The defects are reflected by changes flavour, aroma, color, but also by change shape, surface and texture. The microbiological defects caused by the yeast, mold and bacteria. Cheese defects are produced in the most inappropriate quality of the processed milk, non technological process, the inappropriate storage and distribution of the finished product.
Klíčová slova:
mléko; syrovátka; syřidlo