Název:
Mikroskopické houby jako kontaminanty raw tyčinek
Autoři:
Vávra, Jaroslav Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce Mikrobiologické houby jako kontaminanty raw tyčinek zahrnuje teoretickou a experimentální část. Teoretickou částí je literární rešerše, která má za cíl seznámit se s raw potravinami, konzumenty raw potravin a jejich přesvědčením v souvislosti s raw potravinami. Dále se literární rešerše zabývá legislativními předpisy, technologií výroby a shrnuje potenciálně se vyskytující rody mikroskopických hub. Experimentální část se následně věnuje rozboru komerčně dostupných raw tyčinek od několika výrobců, stanovuje celkový počet mikroorganismů, plísně a kvasinky a jednotlivé produkty i značky porovnává. Ačkoliv bylo v některých tyčinkách nalezeno mnoho mikrobů, nedošlo k překročení předpisů daných legislativou.The diploma thesis Microfungi as contaminants of raw sticks includes a theoretical and experimental part. The theoretical part is a literary research, which aims to get acquainted with raw foods, consumers of raw foods and their beliefs in connection with raw foods. Furthermore, the literary research deals with legislative regulations, production technology and summarizes potentially occurring genera of microscopic fungi. The experimental part then deals with the analysis of commercially available raw bars from several manufacturers, determines the total number of microorganisms, fungi and yeasts and compares individual products and brands. Although many microbes were found in some sticks, the legislation did not exceed the regulations.
Klíčová slova:
fruits; kvasinky; microorganism; mikroorganismy; mould; nuts; ovoce; plísně; skořápkové plody; vegetables; yeasts; zelenina