Název:
Vývoj slovenského potravinárskeho priemyslu
Autoři:
Balogová, Patrícia Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2021
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] Balogová, P. Vývoj slovenského potravinářského průmyslu. Bakalářská práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2021 Bakalářská práce je zaměřena na vývoj potravinářského průmyslu na Slovensku v letech 2009 až 2017. Vývoj potravinářského průmyslu na základě analýzy pěstují ovlivňují tyto faktory: politicko-právní faktory (změna legislativy, mezinárodní trh, bezpečnost a kvalita potravin, podpora státu), ekonomické faktory (finanční krize v roce 2007, vývoj úrokových sazeb ECB), sociální faktory (preference spotřebitele), technické faktory (výdaje na inovace) a ekologické faktory (ochrana životního prostředí a změna klimatu). V rámci metodické práce a empirické analýzy se zaměřujeme na výběr vhodných finančních ukazatelů. V datovém souboru 329 firem z potravinářského průmyslu v letech 2009-2017 sledujeme vybrané finanční ukazatele: rentabilitu aktiv, podíl stálých aktiv na celkových aktivech a celkovou zadluženost podniků potravinářského průmyslu. Na rentabilitu aktiv ROA, nemá vliv finanční krize v letech 2008/2009, protože potravinářský průmysl nepatří mezi odvětví, které podléhají cyklickým výkyvům ekonomiky. Mezi další faktory, které ovlivňují ROA zařazujeme politicko-právní faktory, jejichž příčinou je nedostatečné financování potravinářském sektoru ze strany státu. Ekologický faktor se projevuje zejména v nepříznivých klimatických podmínkách a dlouhotrvajících mrazech v průběhu roku 2010. Pozorujeme i projevy sociálního faktoru a preference spotřebitele pod tlakem zahraničních výrobků. Na ukazatel aktiv má vliv politicko-právní faktor v podobě zvýšeného financování ze strany státu v roce 2009 a sociálně-technologický faktor, neboť v roce 2009 dochází k hromadnému nahrazování práce za kapitál. V roce 2016 opět pozorujeme pokles ukazatele aktiv, a to z důvodu nedostatečného financování sektoru od státu a obsazenosti necelých 40% slovenských výrobků na trhu. Ukazatel zadluženosti je ovlivněn ekonomickými faktory a to vlivem levných úrokových sazeb v roce 2016, kdy se podnikům potravinářského průmyslu naskytla příležitost "levných peněz". Pozorujeme i vliv politicko-právního faktoru v podobě změn zákona o odpadech, což způsobilo vyšší finanční zatížení podniků v potravinářském průmyslu. V roce 2016 ovlivňuje celkovou zadluženost i ekologický faktor v podobě vysokých mrazů, což způsobuje zvýšení nákladů na odstranění škod způsobených počasím.Balogová, P. Development of the Slovak food industry. Bachelor thesis. Brno: Mendel University, 2021. The bachelor thesis is focused on the development of the food industry in Slo-vakia in the years 2009 to 2017. The development of the food industry based on the PESTE analysis is influenced by the following factors: political and legal factors (change in legislation, international market, food safety and quality, state support), economic factors (financial crisis in 2007, ECB interest rate developments), social factors (consumer preferences, technical factors (innovation expenditure) and environmental factors (environmental protection and climate change). As part of the methodical work and empirical analysis, we focus on the selection of appropriate financial indicators. In the data set of 329 companies from the food industry in the years 2009 - 2017, we monitor selected financial indicators: return on assets, the share of fixed assets in total assets and the total indebtedness of companies in the food industry. The return on ROA assets is not affected by the financial crisis in 2008/2009, as the food industry is not one of the sectors which are subject to cyclical fluctuations in the economy. Other factors that affect ROA include political and legal factors, the cause of which is insufficient state funding for the food sector. The ecological factor is manifested mainly in unfavorable climatic conditions and prolonged frosts during 2010. We also observe demonstration of the social factor and consumer preferences under the pressure of foreign products. The asset indicator is influenced by the political and legal factor in the form of increased state funding in 2009 and the socio-technological factor, as in 2009 there is a mass replacement of labor for capital. We observe a decline in the assets indicator again in 2016, due to insufficient financing of the sector from the state and the occupancy of less than 40% of Slovak products on the market. The debt ratio is influenced by economic factors, namely the impact of cheap interest rates in 2016, when food industry companies had the opportunity of "cheap money". We also observe the influence of the political and legal factor in the form of changes to the Waste Act, which has caused a higher financial burden on companies in the food industry. In 2016, the overall indebtedness is also affected by the ecological factor in the form of high frosts, which cause an increase in the cost of weather damage elimination.
Klíčová slova:
celková zadluženost; food industry; PESTE analysis; PESTE analýza; podíl stálých aktiv; potravinářský průmysl; rentabilita aktiv; return on assets; share of fixed assets; total indebtedness