Original title:
Sója z pohledu obsahu sekundárních metabolitů a její vliv na výživu člověka
Authors:
Holá, Julie Document type: Bachelor's theses
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce na téma „Sója z pohledu obsahu sekundárních metabolitů a její vliv na výživu člověka“ shrnuje poznatky ohledně vlivu konzumace sóji a sójových pro-duktů na lidské zdraví. Začátek práce se zabývá produkcí sóji v Česku i ve světě, následuje stručná botanická charakteristika. Další část práce se zabývá látkovým složením sójových bobů. Část věnovaná sekundárním metabolitům shrnuje sekundární metabolity obsažené v sóji, jejich vlastnosti, obsah a způsoby stanovení. Práce dále pojednává o obsahu antinutričních látek a jejich vlivu na lidský organismus. Poslední část práce popisuje výrobu a vlastnosti nefermentovaných a fermentovaných sójových výrobků z pohledu obsahu biologicky aktivních látek.This bachelor´s thesis written on theme „Soy from the perspective of secondary metabolites and its effect on human nutrition“ summarizes findings on the effect of soybean and soyfoods consumption on human health. The beginning of the thesis deals with worldwide and national production of soybean. Next part of the thesis deals with substance composition of soybean. The part devoted to secondary metabolites summarizes secondary metabolites contained in soybean, their properties, content and method of determination. The thesis also discusses the content of antinutritional factors and its effect on the human body. The last part describes the production a properties of non-fermented and fermented soyfoods in terms of the content of biologically active substances.
Keywords:
biologically active substances; biologicky aktivní látky; fytoestrogeny; nutrition; phytoestrogens; soybean; soyfoods; sója; sójové výrobky; výživa