Original title:
Porovnání systémů ošetřování ozelenění vinic ve vztahu ke kvalitě hroznů
Authors:
Padalík, Ivo Document type: Master’s theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato diplomová práce shrnuje veškeré aktuálně dostupné informace, týkající se současných možností při ošetřování ozelenění ve vinicích. V úvodní části je uveden popis používaných systémů ozelenění a přehled mechanizace určené k jejich ošetřování. Praktická část práce byla zaměřena na zkoumání vlivu různých směsí na kvalitu hroznů v kombinaci s různými systémy ošetřování ozelenění. Laboratorním rozborem byly stanoveny nejdůležitější parametry, mající podstatný vliv na kvalitu následně vyrobeného vína. Provedeným pokusem byl prokázán pozitivní vliv bylinných směsí na většinu sledovaných parametrů. V závěru práce je uvedeno několik doporučení pro praxi, vyplývajících z této práce.This thesis summarizes all the currently available information regarding actual possibilities on the tending of the greening in vineyards. There is been stated the description of used systems of greening and the summary of mechanization intended to their tending in the exordium. The practical part of the thesis is being focused on researching of influences of various mixtures on the quality of grapes in combination with various systems of tending of the greening. There are being stated the most important parameters by laboratory analysis. These parameters have significant impact to the quality of wine, that is being made subsequently. The positive impact of herbal mixtures to the most of the monitored parametres was proved by performed experiment. There are stated some recommendations for the implementation which result of this thesis in the conclusion.
Keywords:
kvalita hroznů; mechanizace; ozelenění vinice; réva vinná