Original title:
Význam a využiie kyslíka vo vinárstve
Authors:
Jakubec, Martin Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
slo Abstract:
[cze][eng] Záměrem této bakaláťské práce bylo poukázat na kyslík jako součást každodenního života nas i vína. Vplyv kyslíku v procesu výroby vína. U bílích vín v procesu kvašení, u červených vín v procesu zrení. Dúležitou úlohu má kyslík pri negatívnej oxidaci vína, které se vinař snaží maximálně zabránit. Dále je dobré vědet, jako zabránit negatívnimu púsobení kyslíku a jako použít jeho pozitivních vlastností. zmiňujeme i metody stanovení kyslíku ve víně, které se v praxi běžně nevyužívají. Své místo tady mají i oxidativní typy vín, jako např. Tokajské výbery, Portská vína a Sherry. Jsou to vína, při výrobe kterých je kyslík potřebný.The aim of my Bachelor degree work is to point out to oxygen as a part of daily life of us -- humans, wine and to the various aspects of oxygen effects during various winemaking processes. In the process of fermentation at white wines and in the process of maturing at red wines. The oxygen has got important role in negative wine oxydation, which the wine maker strives to restrain. Further, it is good to know how to prevent negative oxygen effects and how to make use of possitive attributes of oxydation. The methods of oxygen determination in wine have been mentioned too, though they are not use in practise. On the other hand, oxygen is necessary during winemaking process of oxidative types of wines such as Tokay selections, Port wine and sherry.
Keywords:
kyslík; víno; výroba vína