Original title:
Antioxidanty vo výžive hospodárskych zvierat
Authors:
Bieleschová, Ela Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
slo Abstract:
[cze][eng] Antioxidanty jsou látky, které reagují s volnými radikály, předáním chybějícího elektronu i neradikálovymi oxidačně působícími látkami, deaktivují je a tím zabraňují oxidačnímu poškození. Antioxidanty jsou přirozenou součástí krmiva, které se zkrmuje hospodářskými zvířaty. Jsou důležité zejména u vysoce produktivních zvířat a mají významný vliv na reprodukci a produkci. Volné radikály jsou vysoce reaktivní látky obsahující jeden nebo více nespárovaný elektronů, které velmi rychle reagují s biologicky významnými molekulami, čímž je poškozují. Podobně reagují i některé neradikálové formy oxidantů, které spolu s volnými radikály tvoří dvě kategorie: reaktivní formy kyslíku (ROS) a reaktivní formy dusíku (RNS). Schopnost sloučeniny zpomalovat oxidační působení ROS a RNS se označuje jako antioxidační aktivita. Antioxidační kapacita určuje jak dlouho trvá antioxidační účinek. Pro stanovení antioxidační kapacity je možné použít různé chemické a fyzikálně-chemické metody. Cílem bakalářské práce je zmapování, definování a roztřídění antioxidantů nejčastěji používaných ve výživě hospodářských zvířat. Zaměřuje se na přírodní a syntetické antioxidanty a antioxidační enzymy. Soustředí se na výskyt nejpoužívanějších antioxidantů, jaký mají vliv na organismus zvířat jejich nadbytek, nedostatek a správné dávkování. Zdravého a spokojeného jedince dosáhneme vyváženou krmní dávkou s odpovídajícím množstvím antioxidantů.Antioxidants are substances that react with free radicals by transmitting a missing electron, also with non-radical oxidative substances, deactivate them and thus prevent the oxidative damage. Antioxidants are a natural part of feed that is fed to livestock. They are important especially for highly productive animals and they have important impact on both reproduction and production. Free radicals are highly reactive, they consist of one or more unpaired electrons which react with biologically important molecules very fast, and so damage them. Some non-radical forms of oxidants react in a similar way and together with free radicals they form two categories: reactive oxygen species (ROS) and reactive nitrogen species (RNS). The ability of compounds to decelerate oxidative effect of ROS and RNS is identified as an anti-oxidative activity. Anti-oxidative capacity determines how long the anti-oxidative effect lasts. To state the anti-oxidative capacity it is possible to use various chemical and physicochemical methods. The aim of the Bachelor's thesis is to chart, define and classify the antioxidants that are most frequently used in nutrition of livestock. It's focusing on both natural and synthetic antioxidants and antioxidant enzymes. It concentrates on occurrence of the most used antioxidants, their effect on animals, excess and lack of them and the correct dosing. A healthy and satisfied individual is achieved by a balanced ration with an appropriate amount of antioxidants.
Keywords:
antioxidanty; hospodářská zvířata; volné radikály