Název:
Stravovací návyky žáků SŠ na vybraných školách v Brně
Autoři:
Stojanová, Kateřina Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se ve své teoretické části zabývá vysvětlením základních pojmů z oblasti výživy člověka. Zaměřuje se na popis a rozdělení mikronutrientů i makronutrientů a vysvětluje jejich důležitost v lidské potravě. Shrnuje základní výživová doporučení, včetně důležitosti správného pitného režimu a také nemoci, které plynou z nezdravého životního stylu. A to vše se zaměřením na žáky středních škol. V práci je vysvětlen pojem adolescence, charakteristické znaky pro toto období, specifické potřeby ve výživě adolescentů, výživové chyby, kterých se adolescenti dopouští a co nejvíc ovlivňuje jejich stravovací návyky. Dále se práce zabývá školním stravováním. Historií školních jídelen, současností, významem školního stravování v životě člověka a legislativou spojenou se školním stravováním. V práci jsou uvedeny i příklady receptů na jídla, která jsou v souladu s výživovými doporučeními. V praktické části práce je uveden dotazník týkající se životního stylu adolescentů, který je nástrojem sběru dat. Šetření kvantitativní metodou v praktické části práce je zaměřeno na zjištění, zda žáci vybraných středních škol mají povědomí o zdravém životním stylu a zda tento styl života sami dodržují a v jaké míře.In its theoretical part, this bachelor thesis explains some of the basic concepts concerning human nutrition. It focuses on the description and division of micronutrients and macronutrients and explains their importance in human nutrition. It also summarizes basic nutritional recommendations including the necessity of an adequate water intake. Finally, it lists some of the potential diseases resulting from leading an unhealthy lifestyle. All of these aspects are dealt with focusing on secondary school students. The thesis explains the term adolescence and its characteristic features, the specific nutritional needs of adolescents, the typical errors which adolescents make, and some of the factors affecting their eating habits. Furthermore, it deals with school meals, the history of school canteens, the importance of school meals for human life, and the related legislation. Example food recipes which follow the nutritional recommendations are provided as well. The practical part then provides a questionnaire concerning the lifestyle of adolescents. This questionnaire was used as a data collection tool for the quantitative survey aimed at determining whether students from selected secondary schools know how to lead a healthy lifestyle and whether and to what degree they comply with those principles.
Klíčová slova:
adolescent; eating habits; food composition; lifestyle; school meals; složení potravy; stravovací návyky; student; školní stravování; životní styl; žák