Original title:
Stravování a stravovací návyky žáků středních škol
Authors:
Papicová, Lucie Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce je zaměřena na oblast stravování a stravovacích návyků žáků středních škol v Olomouckém kraji. Teoretická část definuje pojmy výživa a její složky, stravování adolescentů, pitný režim a v neposlední řadě poukazuje na důsledky nevhodného stravování a sociální faktory ovlivňující stravovací návyky žáků. Metodou teoretické části je studium a vyhledávání odborných literárních zdrojů, tvorba výpisků a jejich analýza. Cílem praktické části je zjištění a srovnání stravovacích návyků žáků středních škol, které mají školní jídelnu a které nemají školní jídelnu. K dosažení tohoto cíle je použito dotazníkové šetření. Data budou zpracována jednoduchými statistickými metodami, výsledky jsou znázorněny ve formě tabulek a grafů. Ze získaných výsledků je navrženo doporučení pro pedagogickou praxi.Bachelor thesis is focused on a diet and eating habits of secondary schools' students in Olomouc region. Theoretical part defines the term nutrition and its components, adolescents' diet, liquids intake and it points out as well the consequences of inappropriate diet and social factors influencing eating habits of students. A method used in a theoretical part is a study and search for professional sources, taking notes and their analysis. The main aim of a practical part is research and comparison of dieting habits of students with or without a school canteen. I used a questionnaire to achieve this goal. Data are processed in a simple statistical methods and results are represented in a form of graphs and tables. The recommendation for a pedagogical training is suggested from the acquired results.
Keywords:
adolescenti; stravování; výživa