Home > Academic theses (ETDs) > Master’s theses > Obsah tuku a profil mastných kyselín v prsnej svalovine brojlerových kurčiat kŕmených rôznymi značkami kŕmnych zmesí
Original title:
Obsah tuku a profil mastných kyselín v prsnej svalovine brojlerových kurčiat kŕmených rôznymi značkami kŕmnych zmesí
Authors:
Ruttkayová, Tatiana Document type: Master’s theses
Year:
2022
Language:
slo Abstract:
[cze][eng] Mastné kyseliny jako stavební složka lipidů a tukové tkáně představují součást výživy zvířat, která je měřitelná v tkáních živých zvířat pomocí chemických analytických metod. Změna poměru a množství mastných kyselin v krmné dávce vede k odpovídající změně v tkáních brojlerových kuřat. Experimentální část zahrnuje srovnání dvou druhů krmných směsí značek Pasze Bios a Boskop na složení svaloviny brojlerů z hlediska obsahu mastných kyselin. Krmivo značky Pasze Bios vykázalo statisticky významně vyšší obsah nasycených (SFA) a mononenasýtyných (MUFA) mastných kyselin. Krmivo značky Boskop (Poľnonákup Trenčín a.s.) prokázalo vyšší obsah kyseliny eicosenovej. Prsní svalovina brojlerových kuřat krmených směsí krmiva značky Pasze Bios vykázala vyšší obsah SFA a MUFA. Stehenní svalovina kontrolní skupiny zvířat krmených krmivem Pasze Bios vykázala vyšší obsah SFA a MUFA. Stehenní svalovina pokusné skupiny krmené krmivem značky Boskop vykázala statisticky vyšší obsah PUFA n-6 a n-3 oproti kontrolní skupině.Lipids in the animal body have a structural, metabolic and storage function. Among simple lipids we include fats, which are divided into vegetable and animal according to their origin, the present work focuses on lipids and their forms in animal tissues. Fatty acids as a building block of lipids and adipose tissue are part of animal nutrition, which can be quantified in the tissues of living animals using chemical analytical methods. A change in the ratio and amount of fatty acids in the feed ration leads to a corresponding change in the tissues of broiler chickens. The experimental part includes a comparison of two types of feed mixtures of the Pasze Bios and Boskop brands for the composition of broiler muscle in terms of fatty acid content. Pasze Bios feed showed a statistically significantly higher content of saturated (SFA) and monounsaturated (MUFA) fatty acids. Boskop brand feed (Poľnonákup Trenčín a.s.) showed a higher content of eicosenoic acid. The pectoral muscle of broiler chickens fed a mixture of Pasze Bios feed showed a higher content of SFA and MUFA. The thigh muscle of the control group of animals fed Pasze Bios showed a higher content of SFA and MUFA. The thigh muscle of the experimental group fed Boskop fodder showed a statistically higher content of PUFAs n-6 and n-3 compared to the control group.
Keywords:
broiler nutrition; fatty acids; feed comparison; mastné kyseliny; muscle tissue; srovnání krmiv; svalová tkáň; výživa brojlerů