Original title:
Plánování lidských zdrojů v hotelnictví
Authors:
Štenclová, Veronika Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem diplomové práce je na základě dostupných informací a zpracovaných analýz navrhnout managementu nově otevřeného hotelu Boby centrum plán potřeby lidských zdrojů v podobě plánu potřeby zaměstnanců a plánu personálních činností. Dílčím cílem je navrhnout opatření strategického řízení poptávky po službách hotelu Boby centrum v období heterogenní obsazenosti. V práci je použito dostupných interních pracovních studií a současně bylo provedeno kvantitativní šetření sloužící k detekci současné personální situace hotelu Boby centrum. Vzhledem k zjištěným dílčím nedostatkům personálního řízení a kladné čisté potřebě zaměstnanců je v rámci optimalizace podnikových procesů managementu hotelu Boby centrum navrženo navýšení množství zaměstnanců v úseku front office, housekeeping a stravovacím úseku s ohledem na aktuální obsazenost hotelu. Návrh rámce personálních činností obsahuje doporučení soupisu pracovních pozic a odpovídajících pracovních činností, založení společného podnikového systému a pravidelných schůzek zaměstnanců, vypracování školícího a hodnotícího systému dle stanovených normativů a pracovních cílů a zejm. dodržování zákonem stanovené pracovní doby a placených dovolených zaměstnanců hotelu Boby centrum. Po potvrzení trendu sezónnosti v hotelovém prostředí je možno za účelem stimulace poptávky využít také techniky revenue/ yield mananagement, resp. vytvořit jasnou segmentaci hotelových zákazníků a přizpůsobit marketingový mix jejich potřebám, praktikovat flexibilní cenovou politiku a politiku maximálního využití kapacity hotelu Boby centrum dle stanovených norem.The aim of the diploma thesis is to suggest to the management of the newly opened hotel Boby centrum an HR plan of needs of the employees and plan of personnel activities all based on available information and processed analyzes. Partial aim is to propose measures of strategic management of the demand for hotel Boby centrum´s services. There is used available internal work studies and at the same time a quantitative survey to determine the current staffing situation at hotel Boby centrum. There is suggested an increase of employees in the sector front office, housekeeping and catering department due to staffing shortages and positive need for employees. A framework for personnel activities includes recommendations of making an inventory of work positions and related work activities, establishment of a joint enterprise system and regular meetings of staff, developing of training and evaluation system according to established norms and operational objectives and mainly adherence to the statutory working hours and paid leave of employees. After confirming of the trend of seasonality in the hotel environment, it is possible to stimulate demand by using of revenue / yield management technique which is specifically clear segmentation of hotel customers and adapting the marketing mix for their needs, flexible pricing policy and maximum capacity utilization of hotel Boby centrum according to established standards.
Keywords:
analytické metody; dotazníkové šetření; kvalita služeb; lidské zdroje; obsazenost pokojů; personální plánování; PEST analýza; revenue management; sezónnost v hotelovém prostředí; velkokapacitní hotel