Original title:
Komplementární metody k dávkování oxidu siřičitého
Authors:
Franta, Tomáš Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce pojednává o komplementárních metodách, které by mohly snížit potřebné dávky oxidu siřičitého k ošetření vína. Počáteční část pojednává o chemismu oxidu siřičitého, jeho formách a účincích ve víně. Práce popisuje zdravotní rizika oxidu siřičitého v enologii a jeho dávkování ve vinařství. Dále je tato práce zaměřena na technologické způsoby snížení celkového oxidu siřičitého, fyzikální metody omezení dávkování oxidu siřičitého a chemické látky, které mohou být komplementární k oxidu siřičitému v enologii. Ve své práci jsem se snažil popsat možné metody pro snížení potřebných dávek SO2.This thesis discusses complementary methods that could reduce the required dosage of sulfur dioxide treating wine. The initial section discusses the chemistry of sulfur dioxide, its forms and effects in wine. The thesis describes the health hazards of sulfur dioxide in oenology and its dosage in winemaking. Furthermore, this work focuses on the technological methods of reducing total sulfur dioxide, physical methods reducing sulfur dioxide dosage and chemicals that may be complementary to sulfur dioxide in oenology. In my thesis I have tried to describe the possible methods for reducing the necessary doses of SO2.
Keywords:
bakterie; kvasinka; oxid siřičitý; víno