Original title:
Vliv způsobu ošetřování ozelenění ve vinici na kvalitu hroznů
Authors:
Guldan, Aleš Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Růst a vývoj révy vinné a kvalita hroznů je vždy ovlivňována celou řadou faktorů. Jedním z těchto faktorů je i péče o ozelenění. Trendy moderního vinohradnictví vnímají vinici jako celistvý ekosystém a přináší řešení, která podporují trvale udržitelný rozvoj vinohradnictví. Z pohledu ozelenění je důležitá volba vhodného typu ozelenění, vhodného složení bylinné směsi a v neposlední řadě i management růstu. Správné ozeleňování meziřadí nám přináší více pozitiv nežli negativ. K výhodám ozelenění beze sporu patří podpora drobtovité struktury půdy, zvyšování obsahu humusu v půdě, zlepšení fyzikálních vlastností půdy, obnova samoregulačních a biochemických procesů v půdě, podpora biodiverzity stanoviště, snížení rizika eroze a v neposlední řadě umožňuje pohyb mechanizace i za méně vhodných podmínek. Prováděný experiment v lokalitě obce Diváky, a to jak v roce 2013 tak i v roce 2015, prokázal vliv způsobu ošetřování ozelenění na konečnou kvalitu hroznů a moštů. Způsob ošetřování ozelenění však není jediným faktorem, který ovlivňuje růst a vývoj hroznů (počasí, výživa, odrůda, tlak chorob a škůdců apod). Mimo to vhodné ozeleňování přináší výše zmíněná pozitiva, která napomáhají v boji proti škůdcům, vytváří lepší podmínky pro růst a podporují přirozené procesy na stanovišti.The growing and the development of the grapevine and also the quality of the grapes are depended on the a lot of the factors. One of them is the management of the greenery. The modern viticulture trends see the vineyard as one integrated ecosystem, they bring the solutions for the supporting of the constantly maintainable development of the viticulture. For the greenery is important the suitable type of the greenery, the structure of the herbaceous mix and the management of the growing too. The correct greenery brings more positives than negatives. As a key positive factors we can see the crumbled soil structure, the increasing of the content of humus in the soil, improving the physical properties of the soil, restoring self-adjusting and biochemical processes in the soil, promoting biodiversity habitat, reducing the risk of erosion and ultimately allows movement of the agriculture machines under less favorable conditions. The experiments in the area of the village Diváky, done in 2013 and in 2015, showed the influence of the method of treatment greenery on the final quality of the grapes and musts. Method of treating the greenery is not the only factor that affects the growth and development of the grapes (weather, nutrition, variety, pressure of diseases and pests). In addition, suitable greening brings the above mentioned positives, which help fight pests, creates better conditions for growth and support the natural processes on the location.
Keywords:
biodiverzita; kosení; kvalita hroznů a moštů; mulčování; ozeleňování; réva vinná; válení