Název:
Separation and determination of bioactive compounds in food
Autoři:
Dvořáčková, Eva Typ dokumentu: Disertační práce
Rok:
2014
Jazyk:
eng
Abstrakt: [eng][cze] Herbs are widely known for their numerous applications in the food industry; however, there is increasing interest in their pharmaceutical properties. In recent years, major research has been focused on the biologically active derivatives of medicinal plants, mainly because of their potential anti-tumor activity and protective effects with respect to the cardiovascular system. This thesis summarizes the biosynthesis of phenolic compounds mainly responsible for such positive health impacts, the methods of antioxidant capacity determination, and the protective health effects of medicinal herbs. The experimental part is dedicated to extraction methods and the determination of phenolic compounds from herbs, as well as the possibility of applying herbal infusions into raw goat whey in order to extend its shelf-life.Byliny jsou obecně známé a rozšířené pro jejich četné aplikace v potravinářském průmyslu, ale roste i zájem o jejich léčivé vlastnosti. V posledních letech je výzkum zaměřen především na biologicky aktivní deriváty obsažené v léčivých rostlinách a jejich využití pro vývoj nových léčiv, zejména s potenciální protinádorovou aktivitou a ochrannými vlastnostmi na kardiovaskulární systém. V teoretické části tato disertační práce shrnuje biosyntézu fenolických sloučenin, jakožto hlavních zodpovědných látek přinášející pozitivní dopady na zdraví, metody pro stanovení antioxidační kapacity a ochranné účinky léčivých bylin na zdraví člověka. Experimentální část je věnována extrakčním metodám a stanovení fenolických látek v bylinách a možnost použití aplikace bylinných nálevů do kozí syrovátky za účelem prodloužení její trvanlivosti.
Klíčová slova:
antioxidační kapacita; biosyntéza; fenoly