Název:
Hodnocení zralosti odrůd meruněk podle fyzikálně chemických ukazatelů
Autoři:
Kochová, Eliška Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V této bakalářské práci na téma "Hodnocení zralosti odrůd meruněk podle fyzikálně chemických ukazatelů" byla v teoretické části objasněna historie, charakteristika meruňky obecné, dále zrání a skladování, a změny během zrání a skladování. Práce se zabývá změnami látkového složení během zrání a během skladování po dobu 7 dnů při teplotě 18 °C ve dvou stupních zralosti (zralé a přezrálé). V praktické části byly sledovány tři odrůdy meruněk. Sledovaly se změny hmotnosti plodů, hmotnosti pecky plodů, obsah rozpustné sušiny, obsah titračních kyselin a pevnost slupky plodů. Sledovány byly tyto odrůdy meruněk: 'Adriana', 'Betinka' a 'Marlen'. Plody daných odrůd byly odebrány ze školního sadu Zahradnické fakulty v Lednici. Stanovení obsahu rozpustné sušiny bylo prováděno pomocí PALETTE digital refraktometru ATAGO. Pro stanovení obsahu titračních kyselin byla použita metoda vizuální indikace bodu ekvivalence na fenolftalein. Naměřené hodnoty byly tabulkově a graficky zpracovány a provedeno jejich vyhodnocení. Dosažené výsledky platí pro daný pozemek a daný rok. Potvrdilo se, že během zrání a skladování dochází k poklesu hmotnosti plodů, obsahu titračních kyselin a pevnosti slupky plodů. Dále, že se během skladování a s postupujícím stupněm zralosti zvyšuje obsah rozpustné sušiny.This bachelor thesis on the topic of "Evaluation of maturity of apricot varieties based on physicochemical parameters" describes the theoretical part of history and characteristics of apricots, as well as the ripening and storage and the changes during ripening and storage. The thesis deals with the changes in the material composition during ripening and storage for 7 days at 18 ° C in two stages of ripeness (ripe and overripe). In the practical part three varieties of apricots were monitored. The observed changes regarded fetal body weights, weight stones fruits, soluble solids content, titratable acids content and the fruit's peel strength. The following varieties of apricots were observed: 'Adriana', 'Betinka' and 'Marlen'. The source of the fruits of the varieties was the school orchard at the Faculty of Horticulture in Lednice. The determination of soluble solids content was performed by using the PALETTE digital refractometer ATAGO. For the determination of titratable acids the visual indication of equivalence point to phenolphthalein was used. The measured values were presented in the form of spreadsheets and graphs and evaluated. The achieved results apply to a given piece of land and year. It was confirmed that there is a decrease of fetal weight, the content of titratable acids and firmness of the fruits' peel during the ripening and storage. The increase of the degree of ripeness of soluble solids content during storage was confirmed as well.
Klíčová slova:
meruňka; skladování; zrání