Original title:
Možnosti výroby piva technikami vysokokoncentrovaných mladin v prostředí malých pivovarů
Authors:
Stuchlík, Tomáš Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V teoretické části bakalářské práce na téma Možnosti výroby piva technikami vysokokoncentrovaných mladin v prostředí malých pivovarů je shrnuto základní rozdělení pivovarů dle velikosti, popis klasické výroby piva a následně způsob výroby vysokokoncentrovaných mladin s jeho výhodami i nevýhodami, včetně zkušeností několika sládků z praxe. Pro senzorické hodnocení bylo připraveno ředěním celkem osm vzorků vytvořených ze dvou piv uvařených v rámci předmětu Pivovarnictví. Hodnoceny byly pomocí formuláře pro bodové hodnocení piva. Nejlepších výsledků dosáhla piva neředěná, mezi ředěnými však nebyl výrazně znatelný rozdíl.In the theoretical part of the bachelor thesis on the topic Options for beer manufacture with methods of high gravity worts at the setting of small breweries are basic division of breweries by the size, description of traditional manufacture of beer and the HGB methods with adventages and disadvenages including practical experiencies of several brewers. For the taste panel evaluation were prepared eight samples with diluting of two original beer which were brewed at the practical tutorial of Brewing Industry. Evaluation was done with form for beer point evaluation. The best results reached undiluted beer, but between diluted samples wasn't striking diffference. Key words: HGB, minibrewery, adventages, disadvanteges, beer, high gravity wort, sensory evaluation
Keywords:
HGB; minipivovary; nevýhody; pivo; senzorická analýza; vysokokoncentrovaná mladina; výhody