Original title:
Polymorfismus v genu DGAT1 ve vztahu k marblingu u skotu
Authors:
Kučírek, Martin Document type: Master’s theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Intramuskulární tuk vyskytující se ve svalu skotu je předpokladem kvalitního hovězího masa. Mramorování (marbling) má vliv na šťavnatost, křehkost a chuť masa. Selekce skotu na vyšší marbling s sebou přináší zvýšenou křehkost masa. Ta je ovlivněna celou řadou faktorů, mezi něž řadíme genetické pozadí, věk, výživu, pohlaví a také plemennou příslušnost zvířete. Cílem práce je provedení asociační analýzy dinukleotidového polymorfismu v genu DGAT1 (diacylglycerol acyltransferáza 1) s parametry kvality hovězího masa (intramuskulární tuk a marbling). Součástí práce je zpracování literatury k tématu asociací kandidátních genů, současný stav problematiky, význam a metody studia, geny ovlivňující ukládání a metabolismus intramuskulárního tuků u skotu. Dále role enzymu DGAT1 v biosyntéze triacylglycerolů a jeho fyziologická funkce (energetický metabolismus, metabolismus glukózy, lipoproteinů, vztah k ukládání tuku a obezitě). Ve studii byl nalezen signifikantní rozdíl v příspěvku alel na obsah IMT v mase testovaného vzorku skotu. Nicméně efekt alely Q je opačný než se očekával dle odborné literatury.Intramuscular fat occurring in the muscle of cattle is supposed to be prerequisite for high-quality beef. Marbling has effect on juiciness, tenderness and flavor of the meat. Selection of cattle at higher marbling score brings increased meat tenderness. It is influenced by many factors, among which we classify genetic background, age of animal, nutrition, sex and pedigree of animal. The aim is to perform association analysis beetween dinucleotide polymorphism in the gene DGAT1 (diacylglycerol acyltransferase 1) and the marbling score. Part of thesis is elaboration of literature, present state of the problem, genes affecting metabolism of intramuscular fat in cattle, the role of the enzyme DGAT1 in the biosynthesis of triacylglycerols and its physiological function (energy metabolism, glucose metabolism, relation to fat accumulation and obesity). In this study a singificant difference of allelic contribution to intermuscular fat content in tested samples was found. Nevertheless, effect of Q allele was reverse than observed in similar studies.
Keywords:
DGAT 1; kvalita masa; marbling; skot