Original title:
Vliv silážních inokulantů na bachorovou degradovatelnost škrobu silážovaného kukuřičného zrna
Authors:
Valentová, Miroslava Document type: Master’s theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bachorová degradovatelnost škrobu je důležitý ukazatel využití škrobu bachorovou mikroflórou. Udává poměr mezi škrobem, který je v bachoru fermentován, a škrobem, který bachorovému trávení uniká. Stanovení bachorové degradovatelnosti škrobu je důležité nejen z hlediska užitkovosti a zdraví dojnic, ale i z pohledu ekonomiky chovu. Kukuřičný škrob oproti škrobu ostatních obilovin vykazuje nižší bachorovou degradovatelnost, což je předpokladem efektivnějšího využití zvířaty. Cílem diplomové práce bylo posoudit vliv silážních inokulantů na kvalitu fermentačního procesu, chemické složení siláže a míru bachorové degradovatelnosti škrobu u modelových siláží z mechanicky upraveného kukuřičného zrna. Bachorová degradovatelnost škrobu byla stanovena metodou in sacco. Ošetření hmoty silážními aditivy nemělo statisticky průkazný vliv ani na chemické složení, ani na bachorovou degradovatelnost škrobu. Při hodnocení fermentačního procesu byl u aplikace silážního inokulantu zjištěn statisticky průkazný vliv (P<0,05) na obsah sušiny, hodnotu pH, obsah amoniaku, kyseliny octové, poměr kyseliny mléčné a octové a etanolu. U siláží ošetřených inokulantem byl statisticky průkazně vyšší obsah sušiny (695,36 +- 2,342 g/kg) a statisticky průkazný nižší hodnota pH (3,99+-0,002) oproti kontrole. U kyselosti vodního výluhu ani v obsahu konzervující kyseliny mléčné nebyl zjištěn statisticky průkazný rozdíl. U inokulované siláže byl statisticky průkazně nižší obsah kyseliny octové (4,10 +- 0,157g/kg sušiny). Obsah kyseliny propionové i nežádoucí kyseliny máselné nebyl u žádné siláže zjištěn. U celkového obsahu kvasných kyselin nebyl prokázán statisticky průkazný rozdíl. Obsah amoniaku, který reprezentuje rozklad dusíkatých látek, byl u inokulované siláže statisticky průkazně nižší (0,53 +- 0,031g/kg sušiny) než u neošetřené siláže a stejně tak byl statisticky průkazně nižší i obsahu etanolu (0,94 +- 0,145g/kg sušiny). Použití silážního inokulantu nemělo statisticky průkazný vliv na KVV, obsah kyseliny mléčné a sumu kyselin.Ruminal degradability of starch is an important indicator of utilization of starch by rumen microflora. Indicates the ratio between starch, which is fermented in the rumen, and starch, that escapes ruminal digestion. Determination of rumen degradability of starch is important not only in terms of performance and health of dairy cows, but also in terms of economy of farming. Corn starch, compared to other starch rom cereals, has lower rumen degradability, which is a prerequisite for efficient use of animals. The aim of this thesis was to evaluate the effect of silage inoculants on the quality of the fermentation process, the chemical composition of silage and level of rumen degradability of starch in model silage from mechanically treated corn grain. Ruminal starch degradability was determined by in sacco method. Treatment of matter by silage additives had statistically significant effect neither on the chemical composition, nor on ruminal degradability of starch. In the evaluation of the fermentation process was at application of silage inoculant found statistically significant effect (P <0,05) on dry matter content , pH , content of ammonia , acetic acid , the ratio of lactic acid and acetic acid and ethanol. For silage treated with inoculant was statistically significant higher solids content ( 695,36 +- 2,342 g/kg) and a statistically significant lower pH ( 3,99 +- 0,002) compared to control. Neither in acidity of water extract nor in the content of preserving lactic acid, was found statistically significant difference. For the inoculated silage was found statistically significantly lower content of acetic acid (4,10 +- 0,157 g/kg DM). The content of propionic acid and undesirable butyric acid was for any silage found. In overall content of fermentation acids was no statistically significant difference. The ammonia content, which represents the decomposition of nitrogenous substances, was in the inoculated silage statistically significantly lower (0,53 +- 0,031 g/kg DM) than in untreated silages and so was statistically significantly lower the content of ethanol (0,94 +- 0,145 g/kg DM). The use of silage inoculant had no statistically significant effect on the acidity of the water extract, lactic acid content and the amount of acids.
Keywords:
bachorová degradovatelnost škrobu; fermentace; inokulant; silážní aditiva; silážování kukuřice