Original title:
Srovnání kvalitativních parametrů výrobků z meruněk v obchodní síti
Authors:
Havlík, Roman Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Práce pojednává o historii, rozšíření a pěstování meruněk, jejich škůdcích a cho-robách, nejznámějších odrůdách, produktech a způsobech konzervace. V experimen-tální části práce byly srovnávány džemy připravené v laboratoři s džemy z obchodních řetězců. Zabývá se hodnocením vybraných jakostních parametrů (obsah titrovatelných kyselin, rozpustné sušiny, kyseliny askorbové a antioxidační kapacita) a senzorickým hodnocením.The thesis deals with the history, spread and the cultivation of apricots, the pests and diseases that afflict apricot, and the most widely cultivated varieties, the most oft-en prepared products as well as the most often used methods of preservation. The practical part of the thesis compares apricot jams prepared in laboratory with jams offered in grocery stores. It contains the evaluation of measured parameters (content of titratable acids, soluble sol-ids, ascorbic acid and antioxidant capacity) and the sensory evaluation of the selected products.
Keywords:
antioxidační kapacita; džem; konzervace; meruňka; senzorická analýza