Original title:
Multiplikace česneku kuchyňského (Allium sativum L.) v podmínkách in vitro
Authors:
Palíšek, Ondřej Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato práce je zaměřena na studium multiplikace česneku kuchyňského a složení kultivačních médií. Nejlépe propracovanou metodou multiplikace je izolace apikálního meristému. Bylo vyzkoušeno mnoho druhů médií. Z výsledků vyplývá, že každá odrůda česneku má jiné nároky na živiny a růstové regulátory. V této práci můžeme najít popisy úspěšných metod multiplikace česneku a popis kultivačních médií včetně reakcí česneku Multiplikace rostlin in vitro představuje způsob množení, při kterém jsou ve sterilních podmínkách kultivovány dezinfikované části rostlin (explantáty) na živném médiu v kontrolovaných podmínkách za účelem získání celých nových rostlin či ozdravování rostlinného materiálu od patogenů. Tato metoda množení představuje metodu pro studium rostlin a stále častěji i metodu pro jejich komerční pěstování.This thesis is focused on study of Allium sativum multiplication and the composition of cultivation media. The best elaborated method is the multiplication of isolated apical meristem. Many different kinds of media have been tried, the results implies that each variety of garlic has different requirements for nutrients and growth regulators. In this work we can find descriptions of successful multiplication methods of and descriptions of used media, including the response of garlic to them. In vitro plant micropropagation represents a special way of propagation, when in controlled sterile conditions there are disinfected parts of plants (explants) cultivated on a nutrient medium to obtain a whole new plant or sanitation of plant material from pathogens. This method of propagation is used for study of plants and more often for commercial plant growing.
Keywords:
Allium sativum; in vitro; multiplikace; média