Original title:
Směsí pro výrobu bezlepkových moučníků
Authors:
Popková, Romana Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce "Směsi pro výrobu bezlepkových moučníků" se zaměřuje především na bezlepkové směsi vhodné pro domácí výrobu moučníků. Je zde uvedeno několik druhů bezlepkových směsí se zaměřením na jejich složení, energetickou a nutriční hodnotu. Dále stručně popisuje celiakii, její projevy a léčbu bezlepkovou dietou. V neposlední řadě uvádí legislativní ustanovení o celiakii a bezlepkových potravinách platné v České republice. Na závěr je popsána příprava několika dezertů vhodných pro bezlepkovou dietu.The bachelor thesis "Mixtures for the production gluten-free desserts" is focused on gluten-free mixtures suitable for home-made desserts. There are a few types of gluten-free mixtures focusing on their composition, energy and nutritional value. Briefly describes symptoms and treatment of gluten-free diet. Last but not least states the legislative provisions valids in Czech Republic. Finally, it describes the preparation a several desserts fit for gluten-free diet.
Keywords:
bezlepková dieta; bezlepkové směsi; celiakie; legislativa; lepek