Home > Academic theses (ETDs) > Master’s theses > Vplyv eikosapentaénovej a dokosahexaénovej kyseliny na expresiu vybraných génov pri vyvolaní zápalovej reakcie v modelovom organizme
Original title:
Vplyv eikosapentaénovej a dokosahexaénovej kyseliny na expresiu vybraných génov pri vyvolaní zápalovej reakcie v modelovom organizme
Authors:
Straková, Katarína Document type: Master’s theses
Year:
2021
Language:
slo Abstract:
[cze][eng] V této diplomové práci jsme provedli experiment, jehož účelem bylo vyhodnotit rozdíly ve vybraných expresi genů u PPAR gama, GPR 120, adiponektínových receptorech AdipoR1 a AdipoR2, LBP, ICAM1 , u prozánětlivých cytokinů IL-1β, IL-6, IL-12, TNF-alfa a u cytokinů protizápalo-vých jako IL-4, IL-10 a TGFβ1. Pro modelový organismus byly vybrány prasata, které byly rozděleny na 2 skupiny - kontrolní, která byla krmena přídavkem 2,5 % palmového oleje a experimentální, krmena přídavkem 2,5 % rybího oleje. Na konci výkrmu, po 70. dnech, se vybrané prasata stimulovaly LPS. Následně se z odebraných vzorků izolovala mRNA a pomocí kvantitativní PCR se vyhodnotila exprese jednotlivých genů. U jednotlivých genů, po stimulaci lipopolysacharidem, došlo k nárůstu exprese u obou skupin. Exprese mezi skupinami nestimulovaných LPS se téměř nelišila, kdežto expresia genů u skupiny s přídavkem rybího oleje, stimulované LPS (R+) byla vždy větší než u skupiny prasat krmených rybím olejem ale nestimulovaných LPS (R-). Hypotéza, že eikosapentaenová a dokosahexaenová kyselina stimulují expresi genů při zánětlivé reakci se neprokázala.The aim of this thesis was to evaluate differences in selected gene expressions in PPARγ, GPR 120, adiponectin receptors AdipoR1, AdipoR2, for pro-inflammatory cytokines IL-1β, IL-6, IL-12, TNFα and for antiinflammatory cytokines such as IL-4, IL-10 and TGFβ1. Pigs were selected for the model organism, which were divided into 2 groups - a control, which was fed with the addition of 2.5 % palm oil and experimental, fed with the addition of 2.5 % fish oil. At the end of the fattening period, after 70 days, selected pigs were stimulated with lipopolysaccharide (LPS). Subsequently, mRNA was isolated from the samples and the expression of the individual genes was evaluated by quantitative PCR. For individual genes, after stimulation with lipopolysaccharide, there was an increase in expression in both groups. The expression between the LPS-unstimulated groups did not differ much, whereas the gene expression in the group supplemented with fish oil and LPS-stimulated (R+) was always higher than in the fish oil fed but LPS-unstimulated group (R-). The hypothesis that eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids stimulate gene expression in inflammatory response has not been confirmed.
Keywords:
DHA; EPA; gene expression; genová exprese; inflammation; zánět