Original title:
Mikrobiální rizika při prodeji cukrářských výrobků
Authors:
Gallinová, Ludmila Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem práce bylo shrnout poznatky týkající se mikrobiálního znečištění cukrářských výrobků zejména při jejich prodeji. Avšak kontaminace cukrářských výrobků má svůj původ již z jednotlivých surovin, z procesu výroby, distribuce a prodeje. Způsobů obrany proti mikrobiálnímu kažení cukrářských výrobků je mnoho. Mezi nejdůležitější řadíme výběr kvalitní suroviny, dodržování hygienických předpisů a nařízení vztahujících se k výrobě a manipulaci s cukrářskými výrobky, osobní hygienu zaměstnanců, důkladnou sanitaci a čistotu všech pomůcek, nástrojů a místností používaných při výrobě i při následné distribuci výrobků. Nezbytnou součástí je i dodržení teplotního řetězce při výrobě, distribuci i prodeji cukrářských výrobků. Jsou-li všechny tyto postupy správně dodržovány, hotové cukrářské výrobky jsou dobré kvality a bez mikrobiální kontaminace.The aim of the study was to summarize the findings regarding microbial contamination of confectionery products, especially when they are sold. Contamination we meet with, may have its onset during the production and distribution, so it is necessary to mention these processes. Defenses against the microbial spoilage of confectionery are many. Among the most important ones we can include the selection of the raw materials quality, compliance with the hygiene regulations and the determination relating to the production and handling of theconfectionery products, as well as personal hygiene of staff. Then it should be a thorough sanitation and cleanliness of all equipment, tools and rooms used in the production and the subsequent distribution of products. A necessary part of the chain and is the compliance with the temperature in the manufacture, distribution and sale of confectionery products. If all these procedures are correctly followed, pastry should be in the good quality and free of the microbial contamination.
Keywords:
boj proti mikroorganismům; cukrářské výrobky; hygiena výroby a prodeje; mikrobiální znečištění; mikroorganismus