Název:
Vliv vnějších faktorů na senzorické vlastnosti lahvových vín
Autoři:
Klusák, Dominik Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zaměřuje na změny v látkovém složení a změnách v senzorickém profilu lahvových vín v průběhu skladování. V teoretické části bylo definováno látkové složení vín, faktory ovlivňující stabilitu vín, vady a choroby vín. Byly zdůrazněny vlivy vnějších podmínek na skladování vín a jejich správné skladování. Praktická část byla zaměřena na sledování různých senzorických a jakostních parametrů 3 odrůd lahvových vín (Tramín červený, Zweigeltrebe rosé a Modrý Portugal) v různých podmínkách skladování. Víno bylo skladováno v různých typech ozáření a teplotách po dobu šesti měsíců. Bylo provedeno instrumentální měření (obsah veškerých kyselin, zbytkový cukr, obsah síry, obsah antioxidační kapacity, obsah polyfenolů).Diploma thesis focuses on the changes of chemical compounds and sensory profile during wine storing. In theoretical part were defined chemical compounds in wine, factors influencing the stability of wine, deffects and diseases. The effects of external conditions on wine storage and proper storage were emphasized. The practical part was focused on monitoring different sensory and quality parameters of bottled wine in different storing conditions. The bottled wines were stored in different types of irradiation and temperatur efor six months. Then the instrumental analysis were made (total acid content, soluble solids, antioxidant capacity content, polyfenols content)
Klíčová slova:
chemical compounds; choroby vín; instrumental analysis; instrumentální analýza; látkové složení; sensory profile; senzorický profil; skladování vín; vady vín; wine deffects; wine diseases; wine storing
Instituce: Mendelova univerzita v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Text práce je neveřejný, pro více informací kontaktujte osobu uvedenou v repozitáři Mendelovy univerzity. Původní záznam: https://is.mendelu.cz/zp/index.pl?podrobnosti=109296