Original title:
Vliv antioxidantů (selen, vitamin C a E) na spermatogenezi kanců
Authors:
Svačinová, Lucie Document type: Master’s theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem diplomové práce bylo prověřit vliv antioxidantů, vitamínu C, vitamínu E a selenu na spermatogenezi plemenných kanců. Kvalita ejakulátu byla hodnocena pomoci kvalitativních a kvantitativních hodnot (objem ejakulátu, motilita, koncentrace spermatu a počet abnormálních spermií). Experiment byl proveden na inseminační stanici kanců (ISK) ve Velkém Meziříčí. Do pokusu bylo zařazeno 12 kanců plemene Duroc. Kanci byli rozděleni do dvou skupin. U první experimentální skupiny kanců (n=6) bylo do krmné dávky přidáváno 350 mg vitamínu C (kyselina askorbová); 70 mg vitamínu E (alfatokoferol) a 0,5 mg selenu (selenomethionin) na kilogram diety. Druhá skupina zvířat (n=6) sloužila jako kontrolní a množství vitamínu C, vitamínu E a selenu ji nebylo navýšeno. Pokus probíhal 90 dní (červen -- srpen). U kontrolní skupiny se objem ejakulátu do 60. dne pokusu zvyšoval, ale v poslední etapě výrazně klesl, celkově o 19%. U pokusné skupiny měl stále vzrůstající tendenci a celkově se zvýšil o 32%. Motilita spermií se u kontrolní skupiny snížila z původních 69 % na 54% a u pokusné skupiny se naopak zvýšila o cca 1%. U sledování koncentrace spermií se u kontrolní skupiny koncentrace zvýšila o 6% a u pokusné snížila o 24 %. Počet abnormálních spermií se u kontrolní skupiny zvýšil o cca 1%, v experimentální skupině se počet patologických spermií zvýšil o 30%. Na základě našich výsledků, lze konstatovat, že selen, vitamín E a C nemají zcela prokazatelný účinek na kvalitu ejakulátu kanců. Musíme ovšem brát v úvahu letní období, ve kterém experiment probíhal. V tomto časovém intervalu na zvířata působily vyšší teploty, které se mohly negativně podepsat na celkovém výsledku.The purpose of this dissertation is the verification of antioxidants, the vitamin C, the vitamin E and selen influence on the spermgenesis of breeding boars. The ejaculate quality was evaluated with the use of qualitative and quantitative figures (the ejaculate volume, the motility, the sperm concentration and the number of abnormal sperms). The experiment was done at the boars' insemination station (ISK) in Velké Meziříčí. In the experimet, there were 12 boars of DUROC race involved. The boars were split into two groups. By the first boars experimental group (n=6) there were added into the feeding batch 350 mg of the vitamín C (ascorbe acid); 70 mg of the vitamín E (alfatocoferol) and 0,5 mg of selen (selenomethionin) per one kilogram of this special diet. The second group of boars was used as the checking group and the volume of the vitamin C, the vitamin E and the selen was not increased in their diet. The experiment was running for 90 days (June -- August). At the checking group the volume of their ejaculate was increasing untill the 60th day of the experiment, in the final stage it has significantly dropped, totally by -19%. By the experimental group, the volume of the ejaculate was constantly increasing trend and the total volume increase during the experiment duration was +32%. The sperm motility at the checking group has decreased from the original 69% down to 54%, while at the experimental group it has increased by approximatelly 1%. The sperm concentration check -- by the checking group it has increased by +6% and by the experimental group the sperm concentration has decreased by -24%. The number of abnormal sperms at the checking group has increased by +1% and by the experimental group the number of pathologic sperms has increased by +30%. Based on our results it is possible to say, that selen, the vitamin C and vitamin E do not have a provable effect on the boars ejaculate quality. But we must také into the consideration also the summer season, during which the experiment was provided. There were higher temperatures affecting the animals, which could have negative influence on the results.
Keywords:
kanec; kvalita ejakulátu; selen; spermatogeneze; vitamin C; vitamín E