Original title:
Antioxidanty ve víně a jejich možné obsahové ovlivnění
Authors:
Mikešová, Kateřina Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V přírodě existuje široká škála, tzv. přirozených antioxidantů, přičemž mezi nejvýznamnější patří fenolické látky. Kromě toho, že odpovídají za mnoho důležitých charakteristik vína- především za barvu a hořký či tříslovitý chuťový projev, rovněž vykazují výraznou proměnlivost ve struktuře, díky čemuž se rozdělují na neflavonoidy (hydroxybenzoové kyseliny, hydroxyskořicové kyseliny, stilbeny = resveratrol) a flavonoidy (antokyanová barviva a flavanoly). Jejich zastoupení ve víně je ovlivněno celou řadou vnitřních a vnějších činitelů. Vedle odrůdy, podnože, stáří keře či délky a nástupu fenofáze je dané množství těchto látek závislých zejména na tzv. environmentálních vlivech panujících na vinici (stanoviště, klimatické podmínky), stresových vlivech či vinařské technologii.In nature, there are a wide variety of natural antioxidants. The most important of them are phenolic compounds. These substances are responsible for many important characteristics of wine - especially for the color, bitterness and tannins taste. They also exhibit substantial variability in the structure, which makes it not to divide no-flavonoids (hydroxyethylbenzoic acid, hydroxycinnamic acids, stilbenes = resveratrol) and flavonoids (anthocyanins dyes and flavanols). Their participation in wine is influenced by a number of internal and external factors. Besides the variety, rootstock, age of bush or length and taking phenophase is the quantity of those substances depend in particular environmental influences on vineyard (laid-vista, climatic conditions), effects of stress and winemaking technology.
Keywords:
antioxidanty; evironmentální podmínky; flavonoidy; neflavonoidy; stresory