Název:
Použití UV záření ve vinařství
Autoři:
Lutzký, Filip Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá možností použití UV záření ve vinařství. V teoretické části je rozděleno UV záření na jednotlivé typy a je sledován dopad na mikroorganismy, které se ve vinařství objevují nejčastěji. Dále je popsána možnost použití UV záření pro různé druhy sterilace. V praktické části byl proveden experiment, při kterém byly mošty 3 odrůd ošetřeny UV zářením, a bylo sledováno ovlivnění základních analytických parametrů: asimilovatelný dusík, pH, cukernatost, kyseliny vinná, kyselina jablečná a titrovatelné kyseliny. Následovalo senzorické hodnocení a hodnocení aromatického profilu těchto moštů v porovnání s ostatními druhy sterilace.The bachelor thesis deals with the possibility of ultraviolet radiation usage in wine making process. In the theoretical part the UV radiation is sorted into individual types and then the impact on microorganisms, which occur in wine growing most often, is monitored. Further the possibility of UV radiation usage for different kinds of preservation is described. In the practical part an experiment is made -- must of 3 sorts is treated with UV radiation and the influencing of the basic analytical parameters is then monitored: YAN, pH, sugar content, tartaric acid, malic acid and titratable acids. Then followed the sensory evaluation and evaluation of aromatic profile of these must sorts in comparison with other kinds of preservation.
Klíčová slova:
mošt; sterilace; UV záření