Original title:
Interkulturní aspekty užívání wayusy
Authors:
Silvestrová, Lenka Document type: Bachelor's theses
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem bakalářské práce je seznámit čtenáře s ekvádorskou potravinou Ilex guayusa a interpretovat rozdíl mezi „moderním“ českým a „tradičním“ ekvádorským užíváním této rostliny. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část obsahuje obecný popis wayusy včetně obsahových látek, historie a užívání domorodými etniky. Součástí jsou další zajímavé poznatky, které se týkají například vývozu wayusy do zahraničí nebo turismu. Praktická část se věnuje analýze obsahových látek. Součástí je také dotazníkové šetření, které bylo realizováno mezi 100 českými uživateli wayusy. Poslední část obsahuje samotné srovnání užívání wayusy v České republice a Ekvádoru. Domorodí obyvatelé z Ekvádoru užívají wayusu každodenně, a to rituálním způsobem. V české společnosti se wayusa užívá spíše pro své stimulační účinky jako doplněk stravy.The aim of this thesis is to acquaint readers with the Ecuadorian crop Ilex guayusa and interpret the difference between „modern“ Czech and „traditional“ Ecuadorian use of this crop. The thesis is divided to theoretical and practical parts. The theoretical part includes description of wayusa including content substances, history and uses among indigenous people. The thesis also includes interesting parts such as an export of wayusa to foreign countries or food tourism. The practical part of this thesis includes an analysis of antioxidant activity and content of polyphenols. It also includes a questionnaire which was realized among 100 Czech users of wayusa. The final part includes the comparison of the Czech and Ecuadorian uses of wayusa. The indigenous people from Ecuador use wayusa daily, especially by rituals. In the Czech society it is used for its stimulative effect as a dietary supplement.
Keywords:
Amazonia; Amazonie; Ecuador; Ekvádor; Ilex guayusa; use; užívání