Original title:
Faktory ovlivňující kvalitu kolostra a mléka dojnic
Authors:
Jahodová, Marie Document type: Master’s theses
Year:
2021
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Předložená diplomová práce „Faktory ovlivňující kvalitu kolostra a mléka“ se věnuje problematice kvality mleziva a mléka a především vybraným faktorům, které by jejich kvalitu mohly ovlivnit. Literární část obsahuje informace ohledně výživy březích krav, včetně vlivu vitamínů a minerálů těsně souvisejících s praktickou částí práce, dále obsahuje informace o mlezivu, mléce a v neposlední řadě o imunitě telat. Pokus ověřující vliv aplikace selenu a vitamínů A, D a E, a také vliv délky stání na sucho, na kvalitu kolostra a mléka, byl realizován v období od září 2020 do března 2021 na dojnicích českého strakatého skotu. Byly vytvořeny dvě pokusně skupiny a skupina kontrolní. První pokusné skupině byl v době zaprahnutí injekčně aplikován selen s vitamínem E, druhé pokusné skupině byly injekčně aplikovány vitamíny A, D a E. Od krav zapojených do pokusu se po otelení odebíraly vzorky mleziva a jeho kvalita byla měřena kolostroměrem, optickým a digitálním refraktometrem. U krav byla sledována délka stání na sucho, BCS a následně byly hodnoceny výsledky kontroly užitkovosti v první třetině laktace po otelení. Od telat krav zapojených do pokusu byla 2 – 6 dnů po narození odebrána krev za účelem kontroly jejich kolostrální výživy. Krevní sérum telat bylo vyšetřeno optickým refraktometrem a laboratorně stanovena koncentrace celkové bílkoviny a aktivita gama glutamyltransferázy. Hodnocením výsledků bylo zjištěno, že délka stání na sucho průkazně ovlivnila kvalitu mleziva. Aplikace různých přípravků však kvalitu mleziva průkazně neovlivnila. Nebyl prokázán ani vliv aplikovaných přípravků na mléčnou užitkovost a složení mléka v první třetině laktace. Parametry kontroly kvality kolostrální výživy telat se mezi skupinami průkazně nelišily.The submitted diploma thesis „Factors influencing the quality of colostrum and milk“ deals with the issue of quality of colostrum and milk and especially the factors that could affect the quality. The literature section contains information on the nutrition of pregnant cows, including the effect of vitamins and minerals closely related to the practical part of the work, it also contains information on colostrum, milk and immunity of calves. The experiment which verifies the application of selenium and vitamins A, D and E, also influence of standing on dry, on quality of milk colostrum, was running in period from September 2020 to March 2021 on dairy cows of Czech spotted cattle. Two experimental groups and control group were created. Selenium with vitamin E were applied by injection to the first experimental group and vitamins A, D and E were applied by injection to the second experimental group. Colostrum samples were taken from cows involved in the experiment after calving and the quality of colostrum was evaluated by densitometer, optical and digital refractometer. The length of dry standing and BCS were another factors to monitor, further then subsequently the results of performance monitoring in the first third of lactation after calving were evaluated. From calves involved in the experiment the blood was taken after 2 - 6 days after their birth for a colostrum nutrition control purposes. The blood serum of calves was examined on an optical refractometer and determined concentraiton of total protein and activity of gamma-glutamyltransferase by laboratory analysis. By result evalation was found out that the length of dry standing demonstrably affected quality of colostrum. On the other hand application of various preparations did not affect quality of colostrum convincingly. No influence was proven by applied preparations on milk efficiency and milk yield either in first third of lactation. Parameters of quality control of colostral nutrition did not differ significantly between groups of calves.
Keywords:
calves; colostrum; densitometer; gama-glutamyltransferáza; gamma-glutamyltransferase; hustoměr; immunization; immunoglubulins; imunita; imunoglobuliny; kolostrum; milk; mléko; refractometer; refraktometr; selen; Selenium; telata; vitamins; vitamíny