Original title:
Štúdium faktorov ovplyvňujúcich kvalitu Ocimum basilicum L. pestovaného jako zelené korenie
Authors:
Brajerová, Katarína Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
slo Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce se zabývá studiem odborných článků, které se týkají vnitřních a vnějších faktorů, které ovlivňují kvalitu čerstvé produkce Ocimum basilicum L. pěstovaného jako zelené koření. Cílem práce bylo také charakterizovat druh Ocimum basilicum L. z hlediska systematiky a morfologie. V práci je popsána technologie kultivace a jsou určeny hlavní kvalitativní znaky (obsahové látky) bazalky vonné jako čerstvého zeleného koření. Na základě zjištěných výsledků bylo úkolem určit rizikové faktory v průběhu kultivace a posklizňové úpravy čerstvého zeleného koření.The aim of this thesis has been to analyse academic articles devoted to internal and external factors influencing the quality of Ocimum basilicum L. as a fresh herb product. One of the objectives of the thesis was to classify and characterise the variety Ocimum basilicum L. according to plant taxonomy and morphology. In the thesis have been described the cultivation techniques and the main qualitative attributes (chemical substances) of the herb. Based on our findings we were able to identify the risk factors concerning the process of cultivation and the post-harvest handling of the herb.
Keywords:
bazalka; kvalita; Ocimum basilicum L.; zelené koření; čerstvá bazalka