Original title:
Antioxidanty v bylinných čajích
Authors:
Musilová, Eva Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce na téma "Antioxidanty v bylinných čajích" přináší formou literární rešerše přehled o látkách s antioxidačním účinkem, které jsou obsaženy v bylinách, z nichž se vyrábí bylinné čaje. V práci jsou nejprve vysvětleny základní pojmy, jako je oxidativní stres, antioxidant a volný radikál. Dále jsou popsány jednotlivé skupiny rostlinných antioxidantů (flavonoidy, fenolické kyseliny, terpenoidy, chlorofyly aj.) z hlediska své chemické struktury a výskytu. Část práce se krátce věnuje metodám, jimiž lze stanovovat antioxidační aktivitu (DPPH, TEAC, FRAP aj.). V další sekci jsou zmíněny části rostlin používané k výrobě bylinných čajů, způsoby jejich přípravy a charakteristika vybraných bylin z hlediska obsahových látek s antioxidačním účinkem. V závěru práce je uveden obecný význam antioxidantů pro lidské zdraví (působení proti oxidativnímu stresu) v návaznosti na některé významné choroby (rakovina, kardiovaskulární a neurodegenerativní onemocnění aj.).This bachelor's thesis "Antioxidants in Herbal Teas" brings a summary of substances with antioxidant properties contained in herbs used for production of herbal teas. The basic terms, e.g. oxidative stress, antioxidant, or free radical, are explained first. The individual groups of plant antioxidants (flavonoids, phenolic acids, terpenoids, chlorophylls etc.) are described in terms of their chemical structure and occurrence. There is also a brief introduction to methods for determining antioxidant activity (DPPH, TEAC, FRAP etc.). The next section focuses on the parts of plants used for production of herbal teas, tea preparation methods and characterization of selected herbs concerning their components with antioxidant effects. The final part of the thesis deals with the importance of antioxidants for human health in relation to particular diseases (cancer, cardiovascular and neurodegenerative diseases etc.).
Keywords:
antioxidanty; bylinné čaje; flavonoidy; oxidativní stres