Original title:
Účinek 1-MCP na prodloužení skladovatelnost plodů broskví a švestek
Authors:
Tomanová, Michaela Document type: Master’s theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem diplomové práce na téma Účinek 1-MCP na prodloužení skladovatelnosti plodů broskví a švestek bylo zjistit vliv 1-MCP na plody broskví odrůdy 'Redhaven'a švestek odrůdy 'TOP'. Praktická část se skládala ze sklizně plodů ve sklizňové zralosti, analýzy jakostních parametrů (hmotnost, pevnost slupky, senzorické hodnocení, titrační kyseliny, rozpustná sušina, produkce ethylenu, respirace), ošetření prostředkem 1-MCP a uskladnění při 2 °C a 20 °C. Po 7 a 14 dnech (10 dnech v případě broskví skladovaných při 20 °C) bylo u všech plodů provedeno stanovení jakostních parametrů. Pomocí naměřených hodnot byl u ošetřených a kontrolních plodů posouzen vliv 1-MCP na jednotlivé parametry mající vliv na prodloužení skladovatelnosti. Teoretická část se zabývala jednotlivými ovocnými druhy a odrůdami, látkovými složkami významnými pro zrání plodů, ethylenem, 1-MCP a skladováním ovoce.The aim of the thesis on the Effect of 1-MCP on the extension of the shelf-life of peach and plum fruits was to determine the effect of 1-MCP on the peach fruits of the 'Redhaven' variety and plum fruits of the 'TOP' variety. The practical part consisted of harvesting the fruits of harvest maturity, an analysis of quality parameters (weight, firmness, sensory evaluation, titratable acid, soluble solids, ethylene production, respiration), 1-MCP treatment and storage at 2 °C and 20°C. After 7 and 14 days (10 days in the case of peaches stored at 20 °C) the quality parameters of all fruits were determined. Using the measured values, the effect of 1-MCP on various parameters influencing the prolongation of life was considered for treated and control fruits. The theoretical part dealt with different fruit species and varieties, material components important for fruit ripening, ethylene, 1-MCP and storage of fruit.
Keywords:
1-MCP; broskve; ethylen; klimakterium; skladování; švestky