Original title:
Použití nasycených vyšších mastných kyselin v technologii vína
Authors:
Budínová, Dagmar Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce byla zaměřena na hledání komplementárních metod, které jsou schopny snížit dávky SO2 do vína. První část této práce byla zaměřena na oxid siřičitý na jeho unikátní, ale i negativní vlivy ve víně. Byly zde detailně popsány všechny formy, které se ve víně nachází. V práci je rozvedeno vinařské praktikum pro oxid siřičitý, jsou zde zmíněny reálné hodnoty potřeby dávek SO2 do vína. Ve druhé části jsou popisována chemická aditiva, která slouží jako komplement pro oxid siřičitý a jeho úplné nahrazení v praxi. Nasycené vyšší mastné kyseliny, které slouží jako komplement k oxidu siřičitému, jsou zde detailně prostudovány. Hlavní podstatou práce bylo zpracování experimentu, ve kterém byly zkoumány různé dávky nasycených vyšších mastných kyselin do kvasícího vína. Byl sledován další vývoj oxidu siřičitého a jsou zde vyhodnoceny získaná data a jejich doporučení pro praxi a návazný výzkum.This thesis was focused on finding a methods which are able to reduce the doses of sulfur dioxide in the wine industry. The first part of the work was focused on sulfur dioxide, it is unique properties and also the negative impacts on the wine. Sulfur dioxide and all its forms were described in the work. In work we can find a real methods of sulfur dioxide which can be used in wine practice. In the second part the chemical additives are described. Chemical additives can serve as a complement or fully replacement SO2 in wine technology. Higher saturated fatty acids can serve as a complement to the sulfur dioxide. Higher saturated fatty acids are studied in detail in this work. The main essence of the work was processing experiment, which studied different doses of higher fatty acids to wine. It was monitoring the next evolution of sulfur dioxide in wine. All the doses of sulfur dioxide and higher saturated fatty are evaluated. Based on evaluation you can find a recommendations of using higher saturated fatty acids for practice and follow-up research.
Keywords:
inhibice; nasycené vyšší mastné kyseliny; oxid siřičitý