Original title:
Optimalizace technologického postupu u Ryzlinku vlašského z viniční trati Železná
Authors:
Popela, Stanislav Document type: Master’s theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Ryzlink vlašský z viniční trati Železná v Perné v mikulovské vinařské podoblasti je považován za jedno z nejvýznamnějších vín pocházející z této lokality. Cílem této práce bylo analyzovat a navrhnou případné postupy, které by pozitivně optimalizovaly jeho výrobu s ohledem na všechny faktory, které tento proces ovlivňují a jakoukoliv pozitivní formou přispět v rámci výzkumu ke zlepšení technologických postupů pří výrobě tohoto vína. V literární části práce je popsána mikulovská vinařská podoblast a viniční trať Železná, ve které je analyzován i její půdní profil a geologická charakteristika. Následně tato část pokračuje samotným popisem Terroir Pálavy. Konec teoretické části je věnován samotné odrůdě Ryzlinku vlašského, jeho ampelografickým vlastnostem, agrobiologické charakteristice a také jsou zde popsány i technologické postupy při výrobě vína. Vědecká část popisuje jednotlivé producenty vín a samotná vína z této odrůdy na viniční trati Železná, kteří byli do výzkumu zahrnuty. Následně je v této části demonstrováno dotazníkové šetření mezi producenty. Dále je v experimentální části popsán analytický výzkum jednotlivých vzorků vín s následným senzorickým hodnocením. Konečná pasáž vědecké časti je věnována hodnocení jednotlivých hypotéz v korelaci se zjištěnými analytickými a senzorickými hodnotami. Jsou zde demonstrovány následné výstupy tohoto výzkumu, ve kterých byla v jedné z hypotéz potvrzena statistická významnost.Welschriesling from the Železná vineyards in Perná in the Mikulov wine subregion is considered as one of the most important wines from this location. The goal of this work was to analyze and propose individual procedures that positively optimized its production with respect to all factors that influence this process and a positive pattern of contribution within the framework of research to improve technological procedures of this wine production. The theoretical part of the work describes the Mikulov wine sub-region and the Železná vineyards, in which its soil profile and geological characteristics are also analyzed. This part continues with the description of Terroir Pálava itself. The conclusion of the theoretical part is devoted to the Welchriesling variety itself, its ampelographic properties, agrobiological characteristics. Here are also described technological procedures of wine production. The scientific part describes the individual winemakers and the wines itself from Welschriesling variety of the Železná terroir. This were also included in the research. Thereafter is involved questionnaire survey among producers. Furthermore, the experimental part describes the analytical research of individual wine samples with subsequent sensory evaluation. The final passage of the scientific part is devoted to the evaluation of individual hypotheses in correlation with the analytical and sensory importance found. Here are demonstrated the subsequent outcomes of this research, in which statistical significance was confirmed in one of the hypotheses.
Keywords:
enologie; mikulov wine subregion; mikulovská vinařská podoblast; oenology; Palava terroir; Perna; Perná; Ryzlink vlašský; technologické postupy výroby vín; Terroir Pálava; viniční trať Železná; Welschriesling; winemaking technologies; Zelezna vineyard