Original title:
Monitoring flavonoidních látek a karotenoidů ve vybraných doplňcích stravy
Authors:
Hynštová, Veronika Document type: Master’s theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Doplňky stravy patří mezi nejrychleji rostoucí sektory v potravinářském průmyslu. Většina spotřebitelů má důvěru v bezpečnost a účinnost těchto výrobků, a proto je nutné kontrolovat jejich kvalitu využitím analytických metod. Pro identifikaci a kvantifikaci čtyř flavonoidů diosminu, hesperidinu, rutinu a troxerutinu v doplňcích stravy byla zvolena metoda HPLC/MS. Pro identifikaci a kvantifikaci tří karotenoidů betakarotenu, luteinu a zeaxanthinu v doplňcích stravy byla zvolena metoda HPLC/UV/ViS/DAD. Separace flavonoidů se uskutečnila na koloně ZORBAX POROSHELL 120 EC-C18 (50 x 4,6 mm, 2,7 um) a separace karotenoidů na koloně ZORBAX SB CN (75 x 4,6 mm, 3,5 um). Byl stanoven obsah flavonoidů a karotenoidů v tabletách a kapslích celkem ve 12 různých komerčních preparátech.Dietary food supplements are among the most rapidly growing sectors in the food product industry. The majority of consumers trust in the safety and efficacy of these products. For these reasons is a quality control required and analytical methodologies for this must be used. For identification and quantitative analysis four flavonoids diosmin, hesperidin, rutin and troxerutin in food supplements was used HPLC/MS method. For identification and quantitative analysis three carotenoids betacarotene, lutein and zeaxanthin in food supplements was used HPLC/UV/ViS/DAD method. Separation of flavonoids was achieved on the column ZORBAX POROSHELL 120 EC-C18 (50 x 4,6 mm, 2,7 um) and separation of carotenoids on the column ZORBAX SB CN (75 x 4,6 mm, 3,5 um). The amount of flavonoids and carotenoids in tablets and capsules was determined altogether in 12 different commercial preparations.
Keywords:
betakaroten; diosmin; doplněk stravy; flavonoidy; hesperidin; HPLC-MS; HPLC/UV/ViS/DAD; lutein; rutin; |karotenoidy|