Original title:
Možnosti ovlivnění mikrobiologické čistoty potravin pomocí léčivých rostlin
Authors:
Havelková, Lucie Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V závěrečné práci se sledovala mikrobiologická čistota džusů a možnosti jejího ovlivnění pomocí extraktů z vybraných druhů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin (LAKR). Hodnocen byl výskyt skupin Clostridium, Bacillus, E.coli, Enterococcus, Pseudomonas, plísně a kvasinky, psychrotrofní mikroorganismy a celkový počet mikroorganismů. Do otevřených džusů byly přidány extrakty z těchto rostlin: fenykl obecný (Foeniculum vulgare, var. dulce, L.), heřmánek lékařský (Matricaria recutica, L.), chmel otáčivý (Humulus lupulus, L.) a kmín kořenný (Carum carvi, L.). Po přidání extraktů byly dosaženy velmi dobré výsledky v omezení růstu skupin Clostridium, Bacillus, E.coli, Enterococcus a Pseudomonas. Extrakty neovlivnily růst psychrotrofních mikroorganismů, plísní a kvasinek.Object of this thesis was to observe the microbiological purity of the juice and possible influence on purity by using extracts from selected species of medicinal, aromatic and culinary plants (MAPs). Presence of groups of Clostridium, Bacillus, E. coli, Enterococcus, Pseudomonas, molds and yeasts, psychrotrophic microorganisms and the total bacterial count was evaluated. Extracts of these kinds of plants were added to opened juice containers: fennel (Foeniculum vulgare var. dulce, L.), chamomile (Matricaria recutica, L.), hop (Humulus lupulus L.) and caraway (Carum carvi L.). Very good results after adding the extracts were achieved in growth restriction of groups of Clostridium, Bacillus, E. coli, Enterococcus and Pseudomonas. The extracts did not affect the growth of psychrotrophic microorganisms, molds and yeasts.
Keywords:
džusy; indikátorové mikroorganismy; konzervace potravin; koření; mikrobiologická kontaminace; nápoje; přírodní konzervanty