Original title:
Káva versus biologicky účinné látky
Authors:
Burková, Martina Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce s názvem "Káva versus biologicky účinné látky" se v úvodní části zabývá charakteristikou kávovníku, jeho druhy a pěstováním. Následuje popis jednotlivých kroků technologického zpracování kávových zrn, druhů káv a možností přípravy kávy. Dále je popsáno chemické složení surové i pražené kávy. Jsou rozepsány jednotlivé složky obsažené v kávě, zejména kofein. V následující části práce je pozornost věnovaná obecnému přehledu biologicky účinných látek. Z biologicky účinných látek je podrobně popsána skupina polyfenolických sloučenin, především kyselina chlorogenová, která se v kávě hojně vyskytuje. V závěrečné části práce jsou popsány hlavní biologické účinky kávy na zdraví člověka.The bachelor thesis titled "Coffee versus Biologically Active Substances" deals with the characteristics of coffee, coffee varieties and cultivationin the initial part, which is followed by a description of the individual steps of the technological processing of coffee beans, varieties of coffee and coffee preparation options. The thesis then describes the chemical composition of raw and roasted coffee. It studies the individual components which coffee contains with a focus on caffeine. In the next part, the thesis offers a general overview of biologically active substances, namely a group of polyphenolic compounds, particularly chlorogenic acid, which is plentifully present in coffee. The final part describes the main biological impact of coffee on human health.
Keywords:
biologicky účinné látky; kofein; kyselina chlorogenová; káva; polyfenoly