Original title:
Rozbor struktury nákladů na výrobu vína u vybraného vinařského provozu
Authors:
Vítkovičová, Lenka Document type: Master’s theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce Rozbor struktury nákladů na výrobu jednoho litru vína se zabývá analýzou nákladů spojených s výrobou vína ve vybraném vinařském provozu. V práci je pomocí tabulkových přehledů zaznamenáno technologické zařízení a vybavení používané při výrobě bílého a růžového vína, dále výpočty provozních nákladů a závěrečná analýza. Na základě této analýzy pak byly určeny náklady, které jsou potřebné vynaložit na výrobu jednoho litru vína. Ze získaných výpočtů vyplývá, že u sledovaného vinařského provozu se v současnosti náklady na produkci sudového vína pohybují na úrovni 36,74 Kč.l-1 a u lahvového vína 67,88 Kč.l-1.This dissertation Analysis of the structure of costs to produce one liter of wine is analyzing the costs that are associated with the production of wine in one selected wine operation. In this dissertation, the spreadsheet summaries are used to record the technological devices and equipment used in the production of white and rose wines, as well as calculations of operating costs and final analysis. Based on this analysis, costs were then determined that are needed to make to produce one liter of wine. The obtained calculation shows that referenced winery's production costs for production of table wine are currently on the level of 36,74 Czk.l-1 and for bottled wine 67,88 Czk.l-1.
Keywords:
ekonomická analýza výroby vína; provozní náklady; vinařská technologie; víno; výroba bílého vína