Original title:
Návrh strategií pro malé obchodní společnosti působící v odvětví gastronomických zařízení
Authors:
Potůčková, Martina Document type: Master’s theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá vypracováním doporučení pro volbu vhodné podnikové strategie pro malé firmy působící v odvětví zařízení pro gastronomii, které by vedly k upevnění jejich postavení v tomto odvětví na trhu. Teoretická část zpracovává východiska, z nichž se vychází v praktické části práce. Výsledek práce vychází z analýzy vnějšího a vnitřního prostředí tří zkoumaných podniků. K analýze vnějšího prostředí byla využita analýza PESTE a analýza konkurenčních sil. Analýza vnitřního prostředí vychází z analýzy vize, cílů a poslání podniků, analýzy hodnototvorného řetězce a analýzy portfolia zkoumaných firem. Faktory vnějšího a vnitřního prostředí jsou zpracovány za využití matice EFE a IFE. Na základě výsledků analýzy vnějšího a vnitřního prostředí je sestavena vnitřně-vnější matice a SWOT matice. Ze SWOT matice jsou vyvozena doporučení pro volbu vhodné podnikové strategie.This thesis is focused on development of recommendations for selecting appropriate business strategy for small businesses operating in the gastronomy sector, which would lead to consolidate their position in this sector of the market. The theoretical part describes starting points which are followed by the practical part. The result of the work is based on the analysis of the external and internal environment of the three monitored companies. To analyze the external environment was used the PESTE analysis and analysis of competitive forces. Analysis of the internal environment is based on an analysis of the vision, goals and mission of the enterprise, value chain analysis and portfolio analysis of monitored companies. Factors of external and internal environment are processed by matrix EFE and IFE. From the analysis of the external and internal environment are compiled IE matrix and SWOT matrix. SWOT matrix creates recommendations for selecting an appropriate business strategy.
Keywords:
malé podniky; odvětví zařízení pro gastronomii; strategický management; strategie; SWOT matice; vnitřní prostředí; vnější prostředí