Original title:
Vyhodnocení kvalitativních ukazatelů vepřového masa u sledovaných jatečných prasat
Authors:
Grofová, Daniela Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce pojednává o vyhodnocení kvalitativních ukazatelů vepřového masa u hybridní kombinace (LW x L) x D a (LW x L) x PIC 337. Úvod diplomové práce je zaměřen na význam chovu prasat, význam masa jako potraviny, jeho nutriční hodnotu a spotřebu vepřového masa. Literární přehled diplomové práce popisuje kvalitu masa, faktory které na ni působí, jatečnou hodnotu a hodnocení podle systému SEUROP. Do pokusu byl zařazen kanec plemene Duroc a finální kanec PIC 337. Pokus byl prováděn v užitkovém chovu prasat ZOD Žichlínek na farmě Sázava. Byly hodnoceny ukazatele jatečné hodnoty a kvalita masa. Po vyhodnocení výsledků se ukázalo, že vepříci měli lepší růstovou schopnost než prasničky. Prasničky naopak vykazovaly lepší zmasilost a byly zařazeny do lepších jakostních tříd.This thesis deals with the evaluation of qualitative indicators of pork in hybrid combinations (LW x L) x D and (LW x L) x PIC 337. Introduction of the thesis is focused on the importance of pig farming, the importance meat as food, its nutritional value and consumption of pork. A review of literature thesis describes the quality of the meat, the factors acting on it, carcass value and evaluation by the SEUROP system. To experiment was ranked boar breed Duroc and final boar PIC 337. The experiment was conducted in a commercial pig breeding ZOD Žichlínek on the farm Sázava, and evaluated indicators of carcass value and meat quality. Evaluation of the results showed that barrows have more growth ability than gilts. Gilts contrary showed better conformation and were placed in better grades.
Keywords:
jatečná hodnota; kvalita masa; vepřové maso