Original title:
Charakteristika dostupnosti biopotravin a zmapování možností veřejného stravování v regionu Brno-město
Authors:
Borovanová, Kateřina Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce s názvem "Charakteristika dostupnosti biopotravin a zmapování možností veřejného stravování v regionu Brno-město" se zabývá problematikou dostupnosti biopotravin a možnostmi bio stravování v lokalitě Brno-město. V první části jsou charakterizovány obecné pojmy jako ekologické zemědělství, bioprodukt, bio-potravina a základní principy výroby. Dále je popsán systém značení a certifikace biopotravin, základní kategorie vyráběného sortimentu a současný stav produkce a spo-třeby biopotravin v České republice a ve státech Evropské Unie. V experimentální části práce bylo zjištěno, že v Jihomoravském kraji je aktuálně 100 výrobců biopotravin a nejvíce z nich v okrese Břeclav, kde se vyrábí hlavně víno z vinných hroznů. Dostup-nost biopotravin v lokalitě Brno-město je dostatečná, značí o tom různá prodejní místa, popsaná v bakalářské práci. Z výsledků dotazníkového šetření, které bylo provedeno mezi zákazníky bio restaurací vyplývá, že tato skupina má o biopotravinách povědomí.Bachelor thesis "Characteristic of organic food availability and mapping of public catering possibilities in Brno" is aimed at availability of organic products and organic public catering in Brno. In the first part there are characterized common terms as ecological agriculture, organic product and basic principles of their production. Than it is described system of organic products certification, basic categories of produced range of products and actual situation of organic food in the Czech Repulic and in European Union. In the experimental part was found out that in the Southmoravian region is actually 100 producers of organic food and the most of them is in Breclav region, where is mainly wine produced. Ability of organic food in locality Brno is sufficient as shows selling places named in the thesis. Results of questionnaire investigation which was made among customers of organic restaurants shows that this group of peoples have information about organic products.
Keywords:
bio restaurace; biopotraviny; dostupnost biopotravin; ekologické zemědělství; výrobci biopotravin