Název:
Porovnání jakostních parametrů nealkoholického nápoje s různou formou přídavku chmele
Autoři:
Trněná, Kateřina Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá jakostními parametry, výrobou a senzorickou analýzou nealkoholických nápojů s přídavkem chmele. Literární přehled zahrnuje základní informace týkající se problematiky nealkoholických nápojů, technologie jejich výroby, významu ve výživě člověka a požadavků na jakost nealkoholických nápojů. V druhé části se literární přehled zaměřuje na základní informace o chmelu, jeho chemické složení, odrůdy a chmelové výrobky, včetně posouzení zdravotních benefitů, které konzumace chmele přináší. V experimentální části je popsána vlastní receptura a výroba 6 vzorků sirupů s různou formou přídavku chmele, u kterých byly provedeny analytická měření. Nakonec byly vzorky ředěny v určitém poměru s vodou a hodnoceny pomocí senzorické analýzy.This diploma thesis deals with the process and sensory analysis of soft drinks with added hops and their quality parameters. The literature contains basic information on the issue of soft drinks, technological process, importance in everyday human nutrition and requirements for the level of quality of these soft drinks. In the experimental part, the production of 6 samples of syrups with different forms of added hops is investigated. In these were make analytics measurements. In the end, samples were diluted in different ratios with the different ratios with the water and evaluated using the sensory analysis.
Klíčová slova:
chmel; chmelové sirupy; hop; hop syrups; nealkoholické nápoje; production of hop drinks; soft drinks; výroba chmelových nápojů