Original title:
Vliv vegetačního stadia na chemické složení a výživnou hodnotu nadzemní části safloru (Světlice barvířské)
Authors:
Floková, Lenka Document type: Master’s theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce je zaměřena na pěstování a výživnou hodnotu světlice barvířské (safloru). Je zde popsána botanická charakteristika, možnosti využití a choroby safloru. Dále je zde uvedena technologie pěstování, zahrnující nároky na prostředí, předseťovou přípravu půdy, setí, sklizeň a také výživa a ochrana rostlin. Práce se zaměřuje především na výživnou hodnotu safloru a jeho možnosti využití jako krmiva pro hospodářská zvířata a v neposlední řadě také pro lidskou výživu. Ve vlastním pozorování bylo provedeno pokusné sledování a odběry rostlin safloru v různých vegetačních stádiích. Pozorování bylo rozlišeno i na jednotlivé části rostlin. Byly vyhodnocovány listy, stonky a celá rostlina.This thesis is focused on growing and nutritional value of safflower. It describes the botanical charakteristics, utilization and disease of safflower. There is also indicated growing technology, including environmental requirements, sowing soil preparation, seeding, harvesting and plant nutrition and protection. The thesis focuses especially on nutritional value of safflower and its using as feed for livestock or food for human nutrition. In my own observation was carried out experimental monitoring and sampling of safflower in various stages of vegetation. The observation was made out on individual parts of plants.
Keywords:
světlice barvířská; vegetační stadium; výživná hodnota